Și dinozaurii dădeau din coadă, dar din cu totul alt motiv față de câini

Și dinozaurii dădeau din coadă, dar din cu totul alt motiv față de câini

Cum dinozaurii nu mai sunt printre noi, oamenii de știință se bazează pe simulările realizate pe calculator pentru a înțelege mai bine evoluția și mișcările lor. O astfel de simulare arată că dinozaurii cu două picioare își mișcau coada atunci când se deplasau întocmai cum noi ne mișcam brațele.

Până acum s-a crezut că dinozaurii pe două picioare aveau o coadă atât de mare pentru echilibru, pentru a contrabalansa greutatea capului. Se credea și că aceasta era o extensie rigidă a pelvisului. Dar oamenii de știință de la Universitatea Harvard au descoperit că această coadă era mobilă, iar mișcările ei ajutau animalul să se deplaseze cu mai mic efort și cu o viteză mai mare înainte.

ADVERTISING

Simulările au fost realizate pe specia Coelophysis bauri. Membrii speciei erau carnivori, nu foarte mari și se bazau pe viteză și agilitate pentru a vâna, relatează The Guardian.

Citește și Acest dinozaur abia descoperit l-ar fi îngrozit și pe Tyrannosaurus rex

Simulările au arătat că această coadă, cu mișcările ei nu extrem de pronunțate, dar perfect sincronizate cu restul corpului, ajuta animalul să se propulseze înainte cu o mai mare ușurință. Practic, această coadă funcționa întocmai ca brațele noastre, atunci când alergăm.

ADVERTISING

În cadrul simulărilor, a fost, la un moment dat, eliminată coada, iar atunci animalul ar fi avut nevoie de mult mai mult efort pentru a se deplasa. S-a pierdut astfel 18% din ”avânt”, ceea ce ar fi presupus și un consum mult mai mare de energie, spun oamenii de știință.

Descoperirile ar putea să fie valabile inclusiv pentru specii ca Tyrannosaurus rex, au mai spus cercetătorii.

Dinosaurs wagged their tails for a more efficient stride

Vezi și A fost descoperită cea mai detaliată fosilă de pterozaur din lume

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇