A fost descoperită cea mai detaliată fosilă de pterozaur din lume

A fost descoperită cea mai detaliată fosilă de pterozaur din lume

O razie a poliției din Brazilia a scos la iveală cea mai detaliată fosilă de pterozaur descoperită vreodată.

Polițiștii investigau comerțul ilegal cu fosile și aşa au dat peste fosila de pterozaur Tupandactylus navigans. A fost doar unul dintre cele 3.000 de specimene analizate, arată Science Alert.

Paleontologul Victor Beccari și colegii săi de la Universitatea din Sao Paulo și-au dat seama că au găsit cea mai completă fosilă de Tapejaridae (un grup de pterozauri cu creastă) după ce au refăcut placa de calcar ce fusese tăiată în șase bucăți, pentru a fi mai dificil de detectat.

ADVERTISING

Citește și Teoria care schimbă ce știam despre dispariția dinozaurilor: Asteroidul a fost doar lovitura finală

Scanările realizate cu ajutorul computerului tomograf au dezvăluit detalii uimitoare ale ornamentului de pe capul pterozaurului, reprezentând aproape jumătate din înălțimea totală a animalului.

Fosilele de pterozauri sunt destul de rare, pentru că aceste animale aveau oase fragile, foarte subțiri, care le permiteau să zboare.

„Acest pterozaur avea o anvergură a aripilor de 2,5 metri și o înălțime de 1 metru, 40% din aceasta fiind reprezentată de creastă. Având o creastă atât de impresionantă și un gât relativ lung, animalul ar fi fost limitat la zboruri pe distanțe scurte”, e de părere paleontologul Victor Beccari.

ADVERTISING

În urmă cu aproximativ 115 milioane de ani, aceste reptile antice și-ar fi folosit abilitatea de a zbura pentru a scăpa de prădători pe cerul de deasupra a ceea ce este acum nordul Braziliei.

Vezi și Dinozaurii au trăit inclusiv la Cercul Polar! Cea mai bună dovadă că aveau sânge cald


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇