Un studiu recent arată că nu una, ci mai multe specii de dinozaur trăiau permanent în Alaska, perfect adaptați la temperaturile mici.
Inițial, s-a crezut că părăseau zona îndată ce temperaturile scădeau, dar un raport publicat de revista Current Biology și citat de IFL Science arată că locuiau aici permanent. Descoperirile recente arată nu doar că supraviețuiau aici, dar se și înmulțeau.
"O parte dintre noile situri descoperite în ultimii ani au dezvăluit lucruri uimitoare, mai exact oseminte şi dinţi de pui de dinozauri", a declarat autorul principal al studiului, Patrick Druckenmiller, paleontolog, profesor asociat de geologie şi directorul Muzeului Nordului din cadrul Universităţii Alaska din Fairbanks.
"Este incredibil, deoarece acest lucru arată că acei dinozauri nu doar că trăiau în Arctica, ci erau şi capabili să se reproducă acolo", a mai spus cercetătorul american.
Oamenii de ştiinţă au descoperit pentru prima dată în 1950 fosile de dinozauri în această regiune a lumii, mult timp considerată mult prea ostilă pentru a găzdui reptile.
Două ipoteze au fost atunci formulate: fie dinozaurii trăiau în Arctica permanent, fie au migrat spre Arctica şi Antarctica pentru a obţine avantaje de pe urma resurselor disponibile în cicluri sezoniere şi, posibil, pentru a se reproduce în acele zone.
Noul studiu este prima cercetare care aduce dovezi că cel puţin şapte specii de dinozauri (dintre care unele cu pene) erau capabile să se reproducă la acele latitudini. Însă e de menționat faptul că, în acea perioadă, temperatura medie era de 6 grade Celsius. Însă adesea temperaturile coborau sub limita înghețului.
Capacitatea lor de a supravieţui iernii arctice este "dovada cea mai convingătoare de până acum" că dinozaurii pot fi adăugaţi pe lista speciilor capabile de termoreglare, a concluzionat Gregory Erickson, profesor la Universitatea de Stat din Florida şi coautor al studiului.
Vezi și Acestea sunt primele animale care au hibernat! Când a apărut această adaptare