Stârcul din iad cu față de crocodil și coarne, un nou dinozaur descoperit în Marea Britanie

Stârcul din iad cu față de crocodil și coarne, un nou dinozaur descoperit în Marea Britanie

Două noi specii de dinozaur, care au populat Insula Wight cu 125 de milioane de ani în urmă, au fost descoperite în Marea Britanie.

Reptilele carnivore aveau nouă metri lungime și cranii asemănătoare crocodililor. De altfel, una dintre specii a fost supranumită ”stârc din iad cu față de crocodil” (horned crocodile-faced hell heron), oamenii de ştiinţă descriind stilul său de vânătoare ca fiind asemănător celui al stârcului sau bâtlanului din zilele noastre, o pasăre acvatică de pradă.

Potrivit unuia dintre experţi, descoperirea celor două specimene în succesiune rapidă este o ''surpriză enormă'', adăugând că paleontologii au bănuit de decenii că rămăşiţele unor astfel de dinozauri ar putea fi găsite pe insulă.

ADVERTISING

Un articol special dedicat acestei descoperiri a fost publicat în revista Nature.

Osemintele au fost descoperite pe o plajă din apropierea localităţii Brighstone, pe parcursul a şapte ani, iar acum cercetătorii spun că cele două specii sunt înrudite cu spinosauridele, o familie de dinozauri terapozi prădători înrudită îndeaproape cu gigantul spinosaurus.

În total, peste 50 de oase au fost descoperite în formaţiunea geologică Wessex Formation, creată cu peste 125 de milioane de ani în urmă, în timpul Cretacicului Timpuriu.

„Acest proiect a adus împreună mai multe universităţi, Muzeul Dinozaurilor şi publicul, cărora să le dezvăluie aceşti dinozauri uimitori şi incredibila ecologie diversă a coastei de sud a Angliei de acum 125 de milioane de ani”, a spus Neil J. Gostling, de la Universitatea Southampton, care a supervizat proiectul.

ADVERTISING

Singurul schelet de spinosaurid descoperit până acum pe teritoriul Marii Britanii a aparţinut unui baryonyx, descoperit iniţial în 1983, într- carieră din Surrey.

Cele mai multe dintre descoperirile ulterioare s-au limitat la câte un dinte izolat sau la oase disparate.

Analiza oaselor de pe Insula Wight, realizată de Universitatea Southampton şi publicată în revista Scientific Reports, sugerează că aparţineau unor specii de dinozauri necunoscuţi anterior oamenilor de ştiinţă.

„Potrivit descoperirilor noastre, craniile diferă nu doar în comparaţie cu baryonyx, dar şi unul faţă de celălalt, ceea ce înseamnă că pe teritoriul Regatului Unit a trăit o diversitate mai mare de spinosauride decât se credea anterior'', a spus Chris Barker, doctorandă în cadrul Universităţii Southampton şi autoarea principală a studiului.

ADVERTISING

Coautorul Darren Naish, expert în dinozauri terapozi de pe teritoriul Marii Britanii, a spus că descoperirea unor dinozauri din familia spinosauridae pe Insula Wight era aşteptată de multă vreme.

''Ştim de câteva decenii deja că dinozauri asemănători baryonyx aşteptau să fie descoperiţi pe Insula Wight, dar descoperirea rămăşiţelor a două astfel de animale în succesiune apropiată a fost o surpriză uriaşă'', a mai spus el.

Primul exemplar a fost denumit ceratosuchops inferodios, care în traducere înseamnă ”stârc din iad cu față de crocodil”..

Făcând referire la coarnele scurte şi la umflăturile care ornamentează regiunea frontală, numele se referă totodată la stilul de vânătoare al acestui prădător, care ar fi fost similar cu cel al unui bâtlan.

Bâtlanii capturează pradă acvatică, dar dieta lor este cu mult mai flexibilă decât se consideră în mod general şi poate include de asemenea şi pradă terestră.

Cel de-al doilea a fost botezat riparovenator milnerae, care în traducere înseamnă „vânător de pe malul râului al lui Milner”, în semn de omagiu pentru paleontologul britanic Angela Milner, care a decedat recent.

Milner a studiat şi a denumit genul baryonyx - un eveniment paleontologic semnificativ, a cărui descoperire a îmbunătăţit în mod substanţial înţelegerea acestor prădătoare remarcabile.

Fosilele descoperite vor fi expuse la Muzeul Dinozaurilor din Sandown, de pe Insula Wight.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇