Un embrion de dinozaur perfect conservat și complet a fost găsit adunând praf în depozitul unui muzeu din China. Se afla acolo de mai bine de zece ani, dar vechimea sa este estimată la 66 – 72 de milioane de ani.
Pe lângă faptul că e complet și intact, acesta e important și pentru că arată într-un mod incredibil legătura dintre dinozauri și păsările moderne, relatează IFL Science.
Botezat „Baby Yingliang”, puiul de dinozaur, care nu a mai apucat să eclozeze, deși era ”pe ultima sută de metri”, a fost găsit în depozit abia acum, el nefiind analizat anterior.
Se crede că aparține speciei oviraptorozaur, un dinozaur cu pene și fără dinţi. Oamenii de știință spun că este „cel mai bun embrion de dinozaur descoperit vreodată”.
Ce frapează este faptul că embrionul se află într-o poziţie curbată, comportament remarcat la păsări cu scurt timp înainte de eclozare. Până acum, niciun embrion de dinozaur nu a mai fost găsit în această poziție, cu membrele de o latură și alta a capului.
„Acest lucru indică faptul că un astfel de comportament la păsările moderne a evoluat şi îşi are originea în strămoşii lor dinozauri”, a declarat dr. Fion Waisum Ma, cel care a făcut descoperirea.
Baby Yingliang măsoară 27 de cm în lungime, iar fosila se află la Yingliang Stone Nature History Museum din China. Specia din care face parte puiul popula în era Cretacicului târziu regiuni din Asia şi America de Nord.