Forme neașteptate de viață găsite sub gheața din Antarctica. Există de aproape 6.000 de ani!

Forme neașteptate de viață găsite sub gheața din Antarctica. Există de aproape 6.000 de ani!

O abundență de forme de viață neașteptate a fost găsită sub gheața din Antarctica, iar analizele oamenilor de știință arată că aceste viețuitoare mici și ciudate trăiesc continuu în acest mediu de aproape 6.000 de ani.

Descoperirea a fost făcută după ce au fost date două găuri în banchiza Ekström din Antarctica, unde, aparent, nu era decât beznă. S-a dovedit însă că acolo trăia un ecosistem prosper, care se încăpățânează să reziste de mii de ani.

„Descoperirea vieții în aceste condiții extreme este o surpriză totală și ne amintește cât de unică și specială este viața marină din Antarctica”, a declarat autorul principal și biologul marin David Barnes de la British Antarctic Survey.

ADVERTISING

„Este uimitor faptul că am găsit dovezi de la atât de multe tipuri de animale. Majoritatea se hrănesc cu microalge (fitoplancton), însă plantele sau algele nu pot trăi în acest mediu. Așadar, întrebarea este cum supraviețuiesc și prosperă aceste animale aici?”, a adăugat Barnes.

Echipa de cercetători din Marea Britanie și Germania a descoperit 77 de specii care se hrănesc „prin suspensie”, adică rămân pe loc și, cu ajutorul tentaculelor pufoase, smulg particule de materie din apă în timp ce acestea plutesc în jurul lor. Nu sunt mai mari de un milimetru, chiar dacă unele au exoschelet, după cum relatează IFL Science.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Descoperirea sugerează faptul că un anumit tip de sursă de hrană, cum ar fi algele dependente de lumina solară, ajunge într-un fel sau altul sub banchiză.

Acest lucru este destul de surprinzător, având în vedere că cea mai apropiată sursă de apă deschisă este la 9,6 kilometri depărtare. Cu toate acestea, cercetări anterioare au descoperit viața chiar și mai departe, pe banchize mai mari, precum Ross și McMurdo.

„În ciuda întunericului de mii de ani, viața a fost observată chiar și la 700 de kilometri depărtare de marginile banchizei”, au mai declarat oamenii de știință, citați de Science Alert.

ADVERTISING

Din păcate, deși aceste ecosisteme au trăit nederanjate mult timp până acum, cercetătorii se tem cu privire la viitorul acestora.

„Poate că este rece, întunecat și lipsit de hrană, însă cel mai puțin perturbat habitat de pe Pământ ar putea fi primul care va dispărea pe măsură ce condițiile se schimbă din cauza încălzirii globale”, au mai spus oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇