Pentru prima oară, a fost descoperit plastic în laptele și carnea animalelor din ferme

Pentru prima oară, a fost descoperit plastic în laptele și carnea animalelor din ferme

Pentru prima oară, a fost descoperit plastic în laptele și carnea, dar și în sângele vacilor și porcilor din ferme.

Oamenii de știință de la Vrije Universiteit Amsterdam au descoperit microplastice în trei sferturi din carnea și produsele lactate testate, scrie The Guardian.

De asemenea, microplastice au fost găsite în fiecare eșantion de hrană pentru animale testat, ceea ce indică o potențială cale de contaminare. E adevărat însă că și produsele alimentare rezultate de la animale au fost ambalate în plastic – din nou o altă posibilitate de transmitere.

ADVERTISING

Oamenii de știință au testat 12 mostre de sânge de vacă și 12 de sânge de porc, găsind microplastice în toate.

Cele 25 de mostre de lapte recoltate au inclus lapte din cutii de supermarket, din rezervoare de lapte din ferme și lapte muls manual. 18 dintre probe, inclusiv cel puțin unul de fiecare tip, conțineau microplastice.

Șapte din cele opt mostre de carne de vită și cinci din cele opt mostre de carne de porc au fost de asemenea contaminate.

„Nu se știe dacă există riscuri toxicologice potențiale ale acestor descoperiri”, se arată în raport.

ADVERTISING

Animalele din ferme și carnea nu au fost încă testate în alte țări, dar microplasticele au fost raportate în laptele cumpărat în Elveția în 2021 și în laptele de fermă din Franța.

Cercetătorii de la VUA au raportat microplastice în sângele uman pentru prima dată în luna martie. Descoperirea particulelor din sânge arată că acestea pot călători prin tot corpul și se pot depune în organe.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇