Super-viermii, speranța noastră pentru a scăpa de plastic?

Super-viermii, speranța noastră pentru a scăpa de plastic?

Super-viermii, nimic altceva decât larvele gândacului întunecat, consumă fără probleme polistiren, au descoperit oamenii de știință, în urma unui experiment de laborator. Aceștia sunt optimiști că, pe termen lung, aceste vietăți ne-ar putea ajuta în lupta cu plasticele care se descompun și în sute de ani.

Oamenii de știință de la Universitatea din Queensland, Australia, au descoperit că larvele speciei de gândac Zophobas morio consumă fără probleme polistiren, chiar dacă nu ar fi prima lor alegere.

ADVERTISING

Mai mult, hrăniți cu așa ceva, iau puțin în greutate și chiar reușesc să se metamorfozeze în gândaci. Secretul constă într-un microb pe care viermii îl au în sistemul lor digestiv, care îi ajută să metabolizeze polistirenul, arată IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Microbial Genomics.

La începutul studiului, oamenii de știință nu știau că aceste larve, mult mai mari decât cele ale altor gândaci, pot mânca plastic, dar au încercat și s-a dovedit că, într-adevăr, au apetit pentru așa ceva. Numai că atunci când sunt tratați cu antibiotice își pierd această abilitate, de a descompune o astfel de ”masă”.

ADVERTISING

”Polistirenul este cu siguranţă o dietă slabă", a declarat Christian Rinke, microbiolog la Universitatea Queensland din Australia şi unul dintre autorii studiului. Dar "viermii pot supravieţui - nu par bolnavi sau ceva de genul acesta", a mai spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇