O enzimă ar putea descompune plasticul în câteva ore (Video)

O enzimă ar putea descompune plasticul în câteva ore (Video)

Deșeurile de plastic aruncate la groapa de gunoi ar putea fi eliminate mai repede decât se așteptau cei care se ocupă de protecția mediului, după ce inginerii de la Universitatea Texas din Austin au dezvoltat o enzimă care le poate descompune în doar câteva ore.

Milioane de tone de plastic sunt abandonate în fiecare an, acumulându-se în depozitele de deșeuri și poluând pământul și căile navigabile. De obicei, degradarea lor durează secole, potrivit Daily Mail.

O echipă de la Universitatea Texas din Austin a creat o nouă variantă de enzimă care poate supraîncărca reciclarea pe scară largă, reducând impactul poluării cu plastic.

ADVERTISING

Lucrarea se concentrează pe PET (polietilen tereftalat), care este un polimer care se găsește în majoritatea plasticului de consum, inclusiv în sticle, ambalaje și unele textile.

Enzima a fost capabilă să finalizeze un „proces circular” de descompunere a plasticului în părți mai mici și de recompunere chimică a acestuia în doar 24 de ore.

Ei au numit-o FAST-PETase, dezvoltată pornind de la o descompunere a PET-ului naturală care permite bacteriilor să degradeze și să modifice plasticul. Este capabilă să funcționeze la temperaturi ambientale, mai degrabă decât la temperaturi extrem de ridicate sau scăzute, ceea ce o face o opțiune viabilă pentru combaterea plasticului aflat deja în depozitele de deșeuri, a declarat echipa de cercetători.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Enzima are potențialul de a supraîncărca reciclarea la scară largă, ceea ce ar permite marilor industrii să își reducă impactul asupra mediului prin recuperarea și reutilizarea plasticului la nivel molecular.

Proiectul se concentrează pe polietilen tereftalat (PET), unul dintre polimerii de plastic cel mai des utilizați în bunurile de consum, care reprezintă 12% din deșeurile globale.

Enzima a acționat asupra PET-ului prin descompunerea plasticului în părți mai mici, un proces cunoscut sub numele de depolimerizare, înainte de a-l asambla chimic din nou în procesul invers, numit repolimerizare. În unele cazuri, au reușit să descompună complet unele materiale plastice în monomeri, moleculele mici, în mare parte organice, care alcătuiesc plasticul, în mai puțin de 24 de ore.

Scientists create FAST-PETase enzyme that breaks down plastic waste in hours

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇