Realizare revoluționară: Enzima care descompune deşeurile din plastic în câteva ore

Realizare revoluționară: Enzima care descompune deşeurile din plastic în câteva ore
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de ştiinţă au creat o enzimă care s-ar putea dovedi esențială în lupta împotriva poluării cu plastic.

Folosind inteligența artificială, cercetătorii de la Universitatea din Texas, Austin, au modificat o enzimă, numită hidrolază, astfel încât să poată descompune PET-urile de plastic în moleculele componente, în mai puţin de 24 de ore. Din materialul rezultat pot fi realizate noi produse, notează Forbes.

Cercetătorii au demonstrat un proces de reciclare complet, folosind noua enzimă pentru a dezintegra complet mostrele de plastic în noi materiale, din care au creat apoi alte bucăţi de PET -  tereftalatul de polietilenă, unul dintre cei mai răspândiţi polimeri. Procesul a funcţionat la fel de bine şi cu PET-urile transparente, şi cu cele colorate.

ADVERTISING

“Dincolo de industria gestionării deşeurilor, corporaţii din toate sectoarele au oportunitatea de a lua iniţiativa în reciclarea produselor lor. Cu ajutorul acestor abordări mai sustenabile pe bază de enzime, putem începe să concepem cu adevărat o economie circulară a plasticului”, spune Hal Alper, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu.

Aceasta nu este prima încercare de a utiliza enzime în gestionarea deşeurilor din plastic, dar cele anterioare au prezentat de obicei o serie de limitări, cum ar fi vulnerabilitatea enzimelor la temperatură şi la nivelurile pH-ului. Cercetătorii cred însă că această enzimă “robustă” poate face faţă variaţiilor de temperatură care pot avea loc în afara laboratorului.

ADVERTISING

O cantitate suficientă de astfel de enzime ar putea fi folosită pentru a “curăţa” gropile de gunoi, în unităţile pentru tratarea deşeurilor sau, pur şi simplu, în zonele afectate de poluarea cu plastic.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇