Descoperire importantă în Australia. Un mucegai poate descompune plasticul în 140 de zile

Descoperire importantă în Australia. Un mucegai poate descompune plasticul în 140 de zile
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Oamenii de știință australieni spun că au descoperit un mucegai care poate descompune plasticul în 140 de zile, ceea ce dă speranță pentru criza reciclării.

Oamenii de știință de la Universitatea din Sydney au descoperit că pot folosi două tipuri de mucegai care se găsesc în mod obișnuit în plante și în sol – Aspergillus terreus și Engyodontium album – pentru a descompune plasticul „încăpățânat”, potrivit rezultatelor publicate în revista științifică NPJ Materials Degradation, scrie Business Insider.

ADVERTISING

A fost nevoie de aproximativ 140 de zile pentru ca mucegaiul să descompună complet materialele plastice.

"Este cea mai mare rată de degradare raportată în literatura de specialitate pe care o cunoaștem în lume", a declarat Ali Abbas, profesor de inginerie chimică la universitate, pentru Australian Broadcasting Corporation.

Vestea este optimistă, după ce un raport din 2022 al Greenpeace a constatat că marea majoritate a materialelor plastice care sunt reciclate în SUA ajung în ocean sau în depozitele de deșeuri, care emit poluanți periculoși în aer. Doar 5% din materialele plastice au fost, de fapt, reciclate.

ADVERTISING

Lisa Ramsden, un activist Greenpeace SUA, a declarat la acea vreme pentru NPR că industriile ar putea tripla producția de plastic până în 2050, ceea ce ar agrava problema.

"Se produce mai mult plastic, iar un procent și mai mic din acesta este reciclat", a declarat Ramsden.

Potrivit Columbia Climate School, reciclarea plasticului rămâne o provocare majoră în industria deșeurilor, deoarece acesta este adesea contaminat de alimente și alte obiecte.

SUA au generat 292,4 milioane de tone de deșeuri municipale solide în 2018 și doar 94 de milioane de tone - sau aproximativ 32% - au fost reciclate sau compostate, potrivit Agenției americane pentru protecția mediului. Între timp, aproximativ 146 de milioane de tone (sau 50%) de deșeuri au fost depozitate la groapa de gunoi, iar 35 de milioane de tone (sau aproximativ 12%) de deșeuri au fost arse, potrivit agenției.

ADVERTISING

Acum, cercetarea ar putea dura între trei și cinci ani, a declarat Abbas.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇