A fost descoperită o metodă de a distruge „chimicalele eterne” care ne pun în pericol sănătatea

A fost descoperită o metodă de a distruge „chimicalele eterne” care ne pun în pericol sănătatea

Pentru prima dată, a fost identificată o metodă ieftină de a distruge aşa-numitele „chimicale eterne”, cunoscute ca PFAS, despre care oamenii de ştiinţă cred că pot prezenta riscuri foarte serioase pentru sănătate.

Sute de obiecte de uz cotidian, de la tigăi antiaderente la produse de machiaj, conţin PFAS (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate), care sunt foarte greu de distrus, scrie BBC. Niveluri scăzute de PFAS, substanţe asociate cu afecţiuni precum cancer și malformații congenitale, au fost găsite chiar şi în apa de ploaie şi se fac în prezent cercetări pentru a se stabili ce efecte pot avea asupra sănătăţii diferite niveluri ale expunerii la aceste substanţe.

ADVERTISING

Metodele folosite până acum pentru a le distruge, ca incinerarea, nu sunt cele mai eficiente, temperaturile ridicate necesare implicând costuri mari.

Acum, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern  din SUA susţin că au găsit o metodă de a distruge PFAS folosind temperaturi joase şi produse ieftine.

Ceea ce face PFAS atât de greu de descompus este faptul că ele conțin multe legături de carbon și fluor, cea mai puternică legătură din chimia organică, tocmai ceea ce le permite să respingă lichidele.

ADVERTISING

Cercetătorii din SUA au folosit hidroxid de sodiu, utilizat în produse ca săpun sau analgezice, pentru a “decapita” grupul de atomi de oxigen mai slab încărcați care se află la capătul legăturilor carbon-fluor, ceea ce a dus la descompunerea PFAS.

Noua metodă poate fi aplicată în cazul a 10 dintre cele mai răspândite tipuri de PFAS,  în timp ce Agenţia americană pentru protecţia mediului a identificat mai mult de 12.000 de tipuri de PFAS. Prin urmare, cercetătorii recomandă ca PFAS să nu fie folosite decât în produse şi procese vitale pentru societate, acolo unde nu există alternativă.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇