Discovery dă în judecată Polonia din cauza legii care îngrădește libertatea presei

Discovery dă în judecată Polonia din cauza legii care îngrădește libertatea presei

Grupul media Discovery a acuzat Polonia că a încălcat un tratat internațional prin adoptarea unei noi legislații pe care compania americană o echivalează cu un „asalt” asupra libertății presei și un atac direct asupra afacerilor sale.

Într-o declarație, Discovery spune că a notificat guvernul polonez despre intenția sa de a-l acționa în instanță, în temeiul unui tratat bilateral de investiții din 1994.

"Legea este cel mai recent atac asupra media independente și a libertății presei și vizează direct Discovery TVN, principalul grup de radiodifuziune independent și furnizor de știri din țară, precum și una dintre cele mai mari investiții americane în Polonia", a spus compania. .

ADVERTISING

Proiectul de lege va consolida interdicția existentă pentru companiile media care operează în afara Europei de a controla furnizorii media polonezi. Propunerea a trecut miercuri de camera inferioară a parlamentului polonez cu 228 de voturi pentru, 216 împotrivă și 10 abțineri și va avansa acum la Senat.

TVN24 ar fi principalul canal afectat de noua legislație, deoarece este deținut de Discovery printr-o filială înregistrată în Olanda.

Guvernul polonez nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la acțiunile legale ale companiei. Acesta susține că legea va fi utilizată pentru a bloca puterile străine ostile să preia controlul asupra canalelor media din țară.

ADVERTISING

Oponenții spun că este o încercare clară de a reduce la tăcere TVN24, unul dintre puținele posturi de televiziune independente rămase în țară.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite sunt „profund tulburate” de proiect. „Acest proiect de legislație amenință libertatea presei și ar putea submina puternicul climat investițional din Polonia”.

Consiliul de administrație al TVN a făcut apel la parlamentarii polonezi și președintele Andrzej Duda pentru a împiedica proiectul să devină lege.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇