Comisia Europeană critică iar Polonia: Modificarea legii privind mijloacele de informare în masă, un semnal îngrjorător

Comisia Europeană critică iar Polonia: Modificarea legii privind mijloacele de informare în masă, un semnal îngrjorător

Libertatea presei va fi pusă în pericol în Polonia dacă planificata schimbare a legii privind mijloacele de informare în masă intră în vigoare, a avertizat luni Comisia Europeană, transmite DPA.

Amendamentul în cauză este ”încă un semnal îngrijorător pentru libertatea şi pluralismul media în ţară”, a scris pe Twitter comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Situaţia referitoare la postul de televiziune TVN24 (foto), a cărui licenţă de emisie nu a fost extinsă, va fi urmărită cu atenţie, a mai spus Jourova.

ADVERTISING

Noua lege, care a fost propusă de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, este menită să schimbe reglementările referitoare la proprietarii posturilor private de radio şi televiziune.

Astfel, străinii vor primi licenţe de emisie numai dacă au reşedinţa în Spaţiul Economic European (SEE) şi dacă ei nu depind de entităţi sau persoane înregistrate în afara SEE.

Premierul Mateusz Morawiecki a susţinut această propunere legislativă săptămâna trecută, afirmând că este nevoie de un instrument care să împiedice preluarea controlului străin asupra media poloneze.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă opoziţia consideră că legea ţinteşte postul TVN24, care este parte a grupului american Discovery, prin intermediul unui holding din Ţările de Jos.

Canalul de ştiri TVN24 este un critic constant al partidului de guvernământ.

Ombudsmanul polonez Adam Bodnar a criticat la rândul său amendamentul propus, argumentând că el încalcă libertatea de exprimare şi libertatea presei, drepturi fundamentale înscrise în Constituţie.

Acest caz este doar unul dintre subiectele care provoacă disensiuni între Polonia şi Comisia Europeană, care a deschis împotriva acestei ţări mai multe proceduri de infringement în urma reformelor judiciare şi a activat împotriva ei articolul 7 din Tratatul UE, care în final poate duce la pierderea dreptului de vot al unei ţări în Consiliul UE, dacă toate celelalte sunt de acord.

ADVERTISING

Află mai multe despre controversele legate de Polonia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇