Comisia Europeană dă în judecată Polonia pentru subminarea independenței justiției

Comisia Europeană dă în judecată Polonia pentru subminarea independenței justiției

Comisia Europeană a decis miercuri să dea în judecată Polonia, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), cu privire la legea privind puterea judiciară din 20 decembrie 2019, care a intrat în vigoare la 14 februarie 2020 şi cere Curţii să dispună măsuri provizorii până la soluţionarea dosarului, anunţă CE într-un comunicat.

Comisia acuză Varşovia că prin această lege ”subminează” independenţa justiţiei şi consideră că legea este ”incompatibilă” cu statul de drept.

Ea acuză că legea împiedică judecătorii polonezi, prin intermediul unor proceduri disciplinare, să aplice în mod direct anumite prevederi ale dreptului european care apără independenţa justiţiei şi să consulte CJUE înainte să se pronunţe în asemenea cazuri.

ADVERTISING

Bruxellesul acuză totodată Varşovia de faptul că încalcă statul de drept prin faptul că autorizează Camera Disciplinară a Curţii Supreme poloneze - ”a cărei independenţă nu este garantată” subliniază CE - să ia decizii care influenţează în mod direct judecătorii şi felul în care îşi exercită funcţia.

Camera poate ridica imunitatea judecătorilor în vederea urmării penale, încarcerării, suspendării temporare din funcţie şi reducerii salariilor judecătorilor, precizează Comisia.

Simpla perspectivă ca judecătorii să fie vizaţi de proceduri într-o instanţă a cărei independenţă nu este garantată poate avea un efect descurajator asupra lor şi le poate afecta independenţa.

Comisia Europeană
ADVERTISING

Bruxellesul consideră că acest lucru ”poate afecta grav independenţa justiţiei şi obligaţia asigurării unei protecţii judiciare efective şi, astfel, poate afecta ordinea juridică a Uniunii (Europene) în ansamblul său”.

Comisia anunţă că a decis miercuri să ceară CJUE să dispună măsuri provizorii în vederea evitării unei ”agravări a unui prejudiciu grav şi ireparabil cauzat independenţei justiţiei şi ordinii juridice a UE”.

Trei măsuri provizorii

Comisia prezintă cele trei măsuri provizorii pe care le solicită.

  • Ea cere CJUE să suspende dispoziţiile care abilitează Camera Disciplinară a Curţii Supreme poloneze să se pronunţe cu privire la cereri de ridicare a imunităţii judiciare şi cu privire la angajarea la locul de muncă, securitatea socială şi retragerea din funcţie a judecătorilor Curţii Supreme.
  • Comisia cere, de asemenea, suspendarea efectelor deciziilor deja pronunţate de către Cameră cu privire la ridicarea imunităţii judiciare.
  • Bruxellesul solicită CJUE, în al treilea rând, să suspende dispoziţiile care împiedică jurisidicţii poloneze să aplice în mod direct anumite dispoziţii ale drepului european care protejează independenţa justiţiei şi săoblige Curtea Supremă poloneză să ceară opinia Curţii înainte să se pronunţe cu privire la asemenea dispoziţii şi la cele care permit calificarea în infracţiuni disciplinare a unor acţiuni judecătoreşti.
ADVERTISING

Cimisia aminteşte că a declanşat, pentru prima oară în istoria europeană, la 20 decembrie 2017, o procedură în baza Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei.

Ea a lansat la 3 aprilie 2019 o procedură de infringement cu privire la faptul că noul regim disciplinar încalcă independenţa judiciară a judecătorilor polonezi şi nu prezintă garanţiile necesare în vederea evitării unei plasări a acestora sub control politic.

Legea privind puterea judiciară de la 20 decembrie 2019 modifică o serie de acte legialative care încadrează funcţionarea sistemului judiciar în Polonia.

Comisia a trimis Poloniei o scrisoare de avertisment cu privire la această lege, la 29 aprilie 2020.

La 30 octombrie, CE aprecia că răspunsul Poloniei la scrisoare este nesatisfăcător şi continua procedura de infringement, prin trimiterea unui aviz motivat, căruia Varşovia i-a răspuns la 30 decembrie.

În cadrul acestei proceduri de infringement, lansate la 29 aprilie 2020, Comsiia a trimis Varşoviei o scrisoare de avertisment complementară, adoptată la 3 decembrie 2020, cu privire la continuarea funcţionării Camerei Disciplinare a Curţii Supreme poloneze şi la alte cazuri cu privire la judecători.

La 27 ianuarie 2021, în lipsa unui răspuns satisfăcător din partea Varşoviei la scrisoarea de avertisment complementară, Bruxellesul a trimis un aviz motivat complementar, căruia Polonia i-a răspuns la 26 februarie.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇