CE accelerează procedura de infringement contra Poloniei, din cauza implicării politicului în justiție

CE accelerează procedura de infringement contra Poloniei, din cauza implicării politicului în justiție

Comisia Europeană şi-a accelerat miercuri procedurile juridice împotriva Poloniei pentru a proteja independenţa judecătorilor din această ţară, acordând guvernului de la Varşovia un termen de 30 de zile pentru a răspunde, înainte de a se adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite Reuters.

Măsura este una dintre etapele procedurii de infringement lansate de executivul UE în scopul protejării sistemului judiciar polonez de interferenţele politice din partea partidului naţionalist şi eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare din 2015.

Pentru a spori influenţa politică asupra judecătorilor, PiS a creat o nouă cameră în cadrul Curţii Supreme a Poloniei.

”Comisia consideră că Polonia încalcă legea UE prin faptul că îi permite camerei disciplinare a Curţii Supreme – ale cărei independenţă şi imparţialitate nu sunt garantate – să ia decizii, ceea ce are un impact direct asupra judecătorilor şi modalităţii în care ei îşi exercită funcţia”, a afirmat Comisia.

”Aceste chestiuni includ cazuri de ridicare a imunităţii judecătorilor în vederea începerii procedurilor penale împotriva lor, suspendarea temporară din funcţie şi reducerea salariului lor”, a adăugat executivul comunitar.

Comisia Europeană i-a trimis Poloniei un aviz motivat adiţional în care întreabă de ce camera disciplinară a Curţii Supreme continuă să funcţioneze. Precedentul aviz motivat, trimis Varşoviei în octombrie anul trecut, nu a abordat temerile exprimate de executivul UE.

”Polonia are la dispoziţie o lună pentru a răspunde acestui aviz motivat adiţional şi pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma legislaţiei UE, în caz contrar Comisia putând înainta acest caz Curţii de Justiţie” (a UE), a menţionat Comisia Europeană.

ADVERTISING

De la finalul lui 2015, între Comisia Europeană şi Polonia au apărut mai multe diferende legate de reformele iniţiate de guvernul conservator de la Varşovia. Bruxellesul acuză autorităţile poloneze de subminarea valorilor fundamentale europene.

La 2 iulie 2018, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.

ADVERTISING

După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit Tratatului privind UE şi Cartei drepturilor fundamentale a UE.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇