Parlamentul European cere aplicarea Articolului 7 pentru Polonia: Încalcă grav Tratatul Uniunii Europene

Parlamentul European cere aplicarea Articolului 7 pentru Polonia: Încalcă grav Tratatul Uniunii Europene

Comisia pentru Libertăți Civile (LIBE) din Parlamentul European urmează să adopte un proiect de rezoluție privind deteriorarea continuă a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Polonia.

Marți a fost dat votul pe amendamente, iar joi proiectul urmează să fie supus votului final de către președintele Comisiei LIBE, Juan Fernando López Aguilar, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Textul se concentrează și pe funcționarea sistemului legislativ și electoral, independența sistemului judiciar și drepturile judecătorilor și protecția drepturilor fundamentale în Polonia.

ADVERTISING

Alegeri în Polonia: Preşedintele Duda, câştigător la limită

Situația în Polonia s-a deteriorat grav de la declanșarea Articolului 7

”Europarlamentarii sunt profund îngrijorați de faptul că situația din Polonia s-a deteriorat serios de la declanșarea Articolului 7, alineatul (1), în ciuda discuțiilor purtate cu Guvernul polonez în cadrul Consiliului, în urma propunerii Comisiei Europene din decembrie 2017, a mai multor schimburi de opinii cu europarlamentarii, a rapoartelor alarmante ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Consiliul Europei și ale celor patru proceduri de infringement ale Comisiei”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

UE va condiţiona alocarea fondurilor de situaţia statului de drept şi combaterea corupţiei

Preocupările cheie reflectate în text sunt:

  • Puterile de revizuire constituțională preluate de Parlament din 2015, utilizarea procedurilor legislative accelerate, precum și evoluțiile recente referitoare la modificările legii electorale și alegerile organizate în timpul unei situații de urgență;
  • Modificări ample ale sistemului judiciar al țării, adoptate în ultimii ani, de la modul în care se fac numirile, până la procedurile disciplinare, care prezintă un risc grav pentru independența judiciară;
  • Situația drepturilor fundamentale, în special libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea academică, libertatea de întrunire;
  • Încriminarea de facto a educației sexuale, precum și discursul care încurajează ura, discriminarea publică, violența împotriva femeilor, violența în familie și comportamentul intolerant împotriva minorităților și a altor grupuri vulnerabile, inclusiv persoanele din comunitatea LGBTI, și limitarea drastică ce se apropie de interzicerea de facto a avortului și limitarea accesului la pilulele contraceptive de urgență.
ADVERTISING

Proiectul va fi votat joi

Rezoluția „solicită Consiliul European și Comisiei să se abțină de la interpretarea strictă a principiului statului de drept și să utilizeze procedura prevăzută la Articolul 7, alineatul (1), din Tratatul UE la potențialul său maxim (…) pentru toate principiile consacrate la Articolul 2, inclusiv democrația și drepturile fundamentale ”.

Parlamentul European se pregătește de o confruntare cu Merkel. Cancelarul german ar vrea să renunțe la condiționarea fondurilor europene de statul de drept

Pentru că ultima audiere din Consiliu „a avut loc în decembrie 2018”, textul îndeamnă Consiliul „să acționeze, constatând că există un risc clar de încălcare gravă a de către Polonia a valorilor menționate la Articolul 2 din Tratatul UE”.

Textul va fi supus votului joi dimineață, iar rezultatele sunt așteptate după-amiază. Raportul intermediar este programat să fie dezbătut și votat în plenul Parlamentului European în septembrie 2020.

Iată cum a decurs votul de marți pe amendamente:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇