Parlamentul European se pregătește de o confruntare cu Merkel. Cancelarul german ar vrea să renunțe la condiționarea fondurilor europene de statul de drept

Parlamentul European se pregătește de o confruntare cu Merkel. Cancelarul german ar vrea să renunțe la condiționarea fondurilor europene de statul de drept

Europarlamentarii spun că Angela Merkel intenționează să renunțe la mecanismul care condiționează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles săptămâna viitoare pentru negocieri dure cu privire la bugetul multianual și fondurile pentru relansarea economică post-coronavirus.

Iar problema spinoasă prin care distribuirea banilor UE este condiționată de respectarea statului de drept se află pe ordinea de zi, scrie Politico.

Guvernul german a susținut mult timp eforturile de a fi găsită o modalitate astfel încât finanțarea UE să depindă de respectarea anumitor norme democratice. Cu toate acestea, criza generată de pandemia noului coronavirus pare să fi schimbat abordarea Angelei Merkel.

ADVERTISING

Merkel se teme că Polonia și Ungaria nu vor vota bugetul

Înainte de criză, state precum Finlanda, Suedia, Germania și Franța, au fost încrezătoare că, în cele din urmă, va putea fi aplicat un astfel de mecansim prin care să treacă țări precum Polonia și Ungaria - ambele se confruntă în prezent cu proceduri disciplinare ale Articolului 7 în ceea ce privește reespectarea statului de drept.

Însă europarlamentarii avertizează că, acum, în fața riscului unei crize economice din ce în ce mai adânci și a unei eventuale creșteri a populismului în țările din sudul Europei, Merkel va încerca să evite orice risc de veto bugetar.

ADVERTISING

Merkel se teme că mecanismul prin care fondurile europene sunt condiționate de respectarea statului de drept va atrage veto-ul Ungariei și Poloniei asupra viitorului buget al UE.

"Am aflat de la Guvernul german că vrea mai întâi să fie votul asupra bugetului și apoi să fie discutată problema statului de drept, pentru că bugetul necesită unanimitate și, de exemplu, Polonia și Ungaria l-ar putea respinge", a declarat Daniel Caspary, președintele grupului Uniunii Democrate Creștine (CDU) din Parlamentul European.

ADVERTISING

"Pot vedea presiunea cu care se confruntă Guvernul german, trebuie să votăm foarte repede bugetul, pentru că banii trebuie să vină foarte repede", a adăugat Caspary.

Reacția europarlamentarilor germani

În timpul unei dezbateri, joi, în Parlamentul European, schimbarea aparentă de poziție a Angelei Merkel a declanșat reacția a mai multor europarlamentari germani.

"Puteți fi siguri că veți avea parte de o rezistență puternică dacă doriți să eliminați acest mecanism", a spus europarlamentarul german Katarina Barley, unul dintre vicepreședinții Parlamentului European.

Moritz Körner, europarlamentar german al grupului Renew Europe, a spus că declarațiile anterioare ale lui Merkel cu privire la importanța valorilor de bază ale UE „impun, de asemenea, cancelarului să fie consecvent în angajamentul său față de acest mecanism".

Daniel Freund, eurodeputat german din Grupul Verzilor, a vorbit despre „ultima șansă de a arăta că valorile nu sunt negociabile pentru noi” și a emis un apel către Berlin: „Vă rugăm să nu vă predați săptămâna viitoare”.

Citește și:

Viziunile vagi ale lui Merkel pentru UE

Merkel spune în Parlamentul European că UE trebuie să se pregătească pentru o rupere bruscă a relaţiilor cu Marea Britanie

Angela şi lungul şir al crizelor europene. Actul final


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇