Revenire spectaculoasă pentru cea mai rară insectă din lume, la un pas de dispariție

Revenire spectaculoasă pentru cea mai rară insectă din lume, la un pas de dispariție

Cea mai rară insectă din lume, cunoscută sub numele de homar de copac sau insecta baston, este pe cale de dispariție, iar la un moment dat chiar fusese declarată dispărută. Cu doar 20-30 de indivizi rămași în sălbăticie, abia supraviețuiește după ce a dispărut din habitatul său, insula Lord Howe din Australia. Dar lucrurile au luat o întorsătură neașteptată în ultimii ani.

Homarii de copac, pe numele lor științific Dryococelus australis, obișnuiau să trăiască pe ramurile de Ficus macrophyllas și Leptospermum lanigerum de pe insula Lord Howe. Numai că, la un moment dat, au devenit hrana perfectă pentru șobolanii care au invadat insula, în 1918, decimând multe specii.

ADVERTISING

Ultima apariție a homarului arboricol a avut loc în 1920, iar în 1986, acesta a fost declarat oficial dispărut, scrie Science Alert.

Cu toate acestea, excremente și piei de insecte descoperite de alpiniști în anii 1960 au lăsat să se înțeleagă că insectele au un refugiu secret pe Ball’s Pyramid, o formațiune vulcanică situată la 23 de kilometri de insulă.

E însă un loc aspru, unde existența lor e periclitată, insectele trăind, practic, pe o stâncă, o creastă de piatră izolată, ce se ridică din apele Pacificului de sud, cea mai înaltă formațiune stâncoasă din lume.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Se crede că supraviețuirea lor într-un mediu atât de aspru și cu un număr atât de mic de exemplare se datorează capacității femelelor de a se clona prin reproducere partenogenetică.

În 2003, o echipă de salvare a reușit să extragă cu succes patru dintre homarii de copac rămași pentru a începe un program de reproducere.

Mai multe grădini zoologice din întreaga lume s-au angajat în misiunea de reproducere și protejare a lor. Iar misiunea lor a avut succes.

În ultimii ani, s-a obținut o populație captivă care numără acum câteva mii de exemplare.

ADVERTISING

Din 2019, s-au depus eforturi pentru eradicarea șobolanilor din Lord Howe Island, cu ajutorul câinilor. Acest lucru a dus la o recuperare incredibilă a faunei unice a insulei. Grădinile zoologice speră să reintroducă insectele în casa lor de pe insulă odată ce aceasta va fi considerată sigură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇