Cea mai mare insectă ce a trăit vreodată era de mărimea unui porumbel bine hrănit

Cea mai mare insectă ce a trăit vreodată era de mărimea unui porumbel bine hrănit

Cu mult înainte ca păsările să stăpânească cerul, o vietate asemănătoare unei libelule uriașe făcea legea. E vorba despre cea mai mare insectă care a trăit vreodată pe planeta noastră.

Cunoscută sub numele de Meganeuropsis permiana, insecta avea o anvergură estimată a aripilor de 71 de centimetri, aproximativ de dimensiunea unui porumbel bine hrănit, după cum scrie IFL Science.

Rămășițele găsite printr-un mare noroc indică faptul că aceasta semăna destul de mult cu libelulele din ziua de azi.

Insectele-gigant au trăit în timpul erei Permiane târzii, în urmă cu aproximativ 275 de milioane de ani, când Pământul arăta foarte diferit față de azi. Toate masele de uscat majore ale planetei erau unite într-un singur supercontinent, cunoscut sub numele de Pangeea, format după ciocnirea dintre Euramerica și Gondwana.

ADVERTISING

Era perioada când, deși Pământul era dominat de reptile, insectele au avut parte de o creștere accentuată a diversificării, spun oamenii de știință.

Cât de mare poate crește o insectă

Există și o limită teoretică pentru cât de mare poate crește o insectă și se pare că Meganeuropsis permiana era foarte aproape de această limită.

În primul rând, sunt limitate de exoscheletul lor. Exoscheletul este îndepărtat la năpârlire, pe măsură ce insectele cresc, ceea ce poate fi un proces costisitor. Cu cât o insectă devine mai mare, cu atât are nevoie de mai multă energie și resurse pentru a produce un nou exoschelet, de dimensiuni crescute.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La capitolul insecte și nu prea putem trece și Arthropleura, cel mai mare miliped care s-a târât vreodată pe Pământ. Acesta măsura aproximativ 2 metri lungime și jumătate de metru lățime.

Dar acesta nu este clasificat drept insectă, ci aparține propriei clase, Diplopoda.

Această ciudățenie taxonomică lasă recordul pentru cea mai mare insectă cunoscută de pe Pământ lui Meganeuropsis permiana.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇