Una dintre întrebările fundamentale în paleontologie, una care a măcinat comunitatea științifică până recent, a fost când au început să aibă insectele aripi. Acum, oamenii de știință cred că au un răspuns.
Acesta vine de la un grup de paleontologi cehi, alături de un omolog din Germania.
Totul a plecat de la descoperirea, într-un sit din apropierea orașului Osnabrück, Germania, a unor roci ce conțin fosile extrem de bine conservate ale unor larve de insecte ce datează din Carbonifer (perioadă de acum cca. 359 de milioane de ani până acum cca. 300 de milioane).
Autorii studiului apărut în revista Nature și citat de Phys.org afirmă că, în cazul anumitor larve, au putut identifica urmele unor aripi primitive ce par să se fi dezvoltat dintr-un soi de branhii poziționate pe părțile laterale ale abdomenului. Și asta se întâmplă în condițiile în care opinia general acceptată a oamenilor de știință susținea că aripile au apărut la insecte complet adaptate mediului terestru.
Practic, oamenii de știință susțin că aripile au evoluat din niște branhii, nu pe uscat, ci într-un mediu semiacvatic.
Mai mult, oamenii de știință susțin că aripile au apărut inițial ca organe care să permită larvelor să respire, nicidecum pentru a se deplasa cu ajutorul lor.