Povestea lui Kuno, câinele care a salvat soldaţii britanici din Afganistan și va primi cea mai înaltă distincţie pentru animale

Povestea lui Kuno, câinele care a salvat soldaţii britanici din Afganistan și va primi cea mai înaltă distincţie pentru animale

Un câine militar care a salvat vieţile soldaţilor britanici din Afganistan în timpul luptelor împotriva organizaţiei teroriste Al-Qaida va primi pentru faptele sale eroice o distincţie echivalentă cu medalia Crucea Victoria.

Kuno, un patruped de patru ani din rasa malinois, a doborât un inamic înarmat, fiind împuşcat în timpul operaţiunii în picioarele din spate. Animalul şi-a pierdut unul dintre membre şi a devenit primul câine militar din Marea Britanie pentru care a fost creată o proteză personalizată, potrivit BBC.   

ADVERTISING

Operaţiunea a avut loc anul trecut, când înaintarea trupelor britanice din Afganistan a fost oprită de un insurgent care a lansat un atac cu grenade şi cu puşca automată. Kuno, aflat deja la a doua sa misiune, a fost trimis să atace inamicul, ceea a făcut fără ezitare, înfruntând o ploaie de gloanţe şi reuşind să-l pună la pământ.

Kuno, care între timp s-a retras din activitate, va primi medalia Dickin din partea organizaţiei veterinare caritabile PDSA, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în noiembrie.

ADVERTISING

Decoraţia a fost introdusă de fondatoarea PDSA, Maria Dickin CBE, în 1943 şi este cea mai înaltă distincţie pe care un animal o poate primi pentru rolul său într-un conflict militar.

Kuno va fi cel de-al 72-lea animal care primeşte această medalie, după alţi 34 de câini, 32 de porumbei mesageri din timpul celui de-Al Doilea Răboi Mondial, patru cai şi o pisică.

Vezi și:

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇