O femeie paralizată ia premii pentru tablourile pictate doar cu mișcări ale retinei

O femeie paralizată ia premii pentru tablourile pictate doar cu mișcări ale retinei

Deși suferă de o formă gravă de paralizie care o împiedică să se miște și să vorbească, o femeie din Marea Britanie a fost premietă pentru picturile pe care le realizează. Cum e posibil să le realizeze? Cu ajutorul tehnologiei!

Sarah Ezekiel are aproape 40 de ani. Până acum vreo 5 ani, a dus o viață normală. Își amintește că își creștea copilul ca orice altă mamă. Gătea, făcea curat și se ducea la sală.

La un moment dat, a simțit o ușoară slăbiciune a mâinilor și a observat că pronunța mai greu cuvintele. Pe atunci era însărcinată cu al doilea copil. A mers la medic și a fost diagnosticată cu scleroză laterală amiotrofică, potrivit CNN.

ADVERTISING

Boala a avansat repede. Astăzi, Sarah Ezekiel nu se mai poate mișca și nici nu mai poate vorbi. Cu toate astea, pictează și chiar ia premii pentru creațiile sale.

Cum e posibil? Ei bine, Sarah folosește un sistem IT. Acest sistem conține senzori care îi depistează mișcările retinei femeii. Iar cu ajutorul acestor mișcări, Sarah reușește să folosească un computer. Și în acest fel pictează.

Sistemul este creat de compania Tobii Dynavox.

Pentru a o intervieva, CNN i-a trimis întrebările artistei in format electronic. Iar aceasta, cu mișcări ale retineri, a scris singură răspunsurile, literă cu literă.  

ADVERTISING

Sarah Ezechiel a explicat pentru CNN că s-a simțit foarte singură în anii de după instalarea bolii. Așa că pictura a fost pasiunea în care și-a găsit refugiul.

A avut expoziții, dar acestea s-au închis din cauza pandemiei. Așa că momentan Sarah Ezekiel își vinde tablourile online și speră ca expozițiile cu public să se poată redeschide în curând. Mai ales că - spune ea - abia a început să învețe să picteze cu mișcări de retină.

Citește și:

Cercetătorii germani caută oameni care să facă absolut nimic şi pe care să-i plătească pentru asta

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇