Protest al angajaților din sănătate la Guvern: Oamenii spun că sunt epuizați și cer măsuri ca să poată lupta mai departe cu pandemia (Foto & Video)

Protest al angajaților din sănătate la Guvern: Oamenii spun că sunt epuizați și cer măsuri ca să poată lupta mai departe cu pandemia (Foto & Video)

Un protest al sindicaliștilor din sănătate a avut loc joi, la Guvern, pentru a atrage atenția că lupta cu pandemia nu va putea fi câștigată dacă nu vor avea loc schimbări.

Mitingul pentru Condiții de Muncă Decente, cum a fost intitulat, a fost organizat de Federația Solidaritatea Sanitară. Protestul a început cu un moment de reculegere în memoria membrilor personalului medical care au murit din cauza COVID-19.

protest-sanatate-moment-reculegere
Foto: Facebook/Solidaritatea Sanitară

Oamenii au purtat măști și au menținut distanța. Fiecare avea și alocat și un izopren, pe care s-au întins la un moment dat pentru a arăta gradul de epuizare la care a ajuns personalul medical.

ADVERTISING

Ba chiar atunci când au fost întrebați de organizatori în ce situație îi aduc guvernanții, ei s-au culcat pe spate, cu mâinile pe piept.

protest-guvern-epuizare
Foto: Facebook/Solidaritatea Sanitară

Ei au mărșăluit apoi în dreptul Guvernului, ținând în mâini lumânări și pozele colegilor decedați.

Protestatarii au avertizat că, dacă nu le vor fi îndeplinite cererile, vor reveni în stradă în număr mai mare.

ADVERTISING

”Răspundem la sfidare, cu un protest mai mare” sau ”Cerem respect, așa ar fi corect”, au fost principalele scandări ale organizatorilor.

protest-guvern-panica
Foto: Facebook/Solidaritatea Sanitară

Protestatarii cer să fie luate măsuri care să îi protejeze în lupta cu boala, să le fie puse la dispoziție echipamente de protecție, să li se ofere acces la informațiile relevante despre impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate și ca urmașii celor decedați la datorie să primească pensie de urmaș.

Ei au și o serie de revendicări de natură financiară, cum ar fi:

ADVERTISING
  • acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege (sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei);
  • acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim; creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022;
  • posibilitatea de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieşire la pensie) proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază;
  • acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toţi salariaţii din sănătate;
  • reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare; declararea COVID-19 ca boală profesională pentru salariaţii din sănătate;
  • negocierea anexelor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector care permit creşterea calităţii vieţii profesionale;
  • plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază;
  • raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale.

Posted by Federația “Solidaritatea Sanitară” din România on Thursday, November 5, 2020

Protestul sindicaliştilor de la Solidaritatea Sanitară vine la două zile după "Mitingul Epuizării" organizat în 3 noiembrie de câteva zeci de angajaţi din domeniile sanitar şi de asistenţă socială, membri ai Federaţiei SANITAS, care s-au declarat nemulţumiţi de ceea ce numesc "strategiile de criză incoerente" ale autorităţilor în ceea ce priveşte abordarea epidemiei. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇