Ziua 508: Declarație neașteptată a șefului forțelor ucrainene. Putin îi ironizează pe liderii europeni și preia controlul Danone Și Carlsberg locale

Ziua 508: Declarație neașteptată a șefului forțelor ucrainene. Putin îi ironizează pe liderii europeni și preia controlul Danone Și Carlsberg locale

În ziua 508 de război, am avut declarații neașteptate ale comandantului-şef al forţelor ucrainene, Valeri Zalujnâi, care a recunoscut pentru Washington Post că Ucraina a efectuat atacuri pe teritoriul rusesc. De obicei, ucrainenii nu recunosc aceste atacuri. El a mai spus că pentru aceste atacuri sunt folosite arme ucrainene și i-a taxat pe partenerii occidentali, care impun ca armele furnizate de ei să nu fie folosite pe teritoriul Rusiei: ”Dacă partenerilor noştri le este frică să îşi folosească armele, vom ucide cu ale noastre”.

Duminică, rușii au reclamat un atac la Sevastopol, în timp ce o persoană a murit și mai multe au fost rănite în bombardamente rusești în regiunea Harkov. Iar Ucraina a anunţat că forţele sale se află pe o poziţie de apărare în faţa forţelor ruse în apropiere de oraşul Kupiansk, dar că acestea avansează în zona Bahmut, în estul ţării. De asemenea, oficiali ucraineni și polonezi au confirmat că luptători din gruparea Wagner au sosit în Belarus.

Iar Vladimir Putin a declarat, într-un interviu la televiziunea de stat, că Rusia dispune de un "stoc suficient" de bombe cu dispersie şi că Moscova îşi rezervă dreptul de a le folosi dacă astfel de muniţii sunt utilizate împotriva forţelor ruseşti din Ucraina.

ADVERTISING

Și tot Putin întârzie cu un răspuns pentru prelungirea acordului pe exportul de cereale, în condițiile în care astăzi expiră acordul actual. Dar între timp a decis ca statul rus să preia controlul asupra subsidiarei locale a grupului francez Danone și asupra participaţiei deţinute de Carlsberg într-un producător local de bere.

Sâmbătă, în ziua 507 de război, 12 soldați ucraineni au fost uciși pe râul Nipru. Președintele sud-coreean a ajuns la Kiev și a promis sprijin sporit pentru Ucraina, iar Zelenski a transmis un nou mesaj

Evoluții pe front

  • Atac la Sevastopol - Forțele de apărare aeriană și flota Rusiei din Marea Neagră au interceptat duminică dimineața opt drone ucrainene deasupra portului Sevastopol din Crimeea, informează Reuters. Nu au fost avariate obiective, nici în oraș, nici în zona de apă”, a declarat Mihail Razvozhayev, guvernatorul Sevastopolului. Atacurile au avut loc deasupra portului din Sevastopol și a districtelor Balaklava și Khersones din oraș.
  • Bombardamente la Harkov - Un civil a fost ucis şi altul rănit în bombardamente ruseşti în regiunea ucraineană Harkov. Un bărbat în vârstă de 33 de ani a murit şi altul a fost rănit în tiruri ruseşti asupra unor clădiri rezidenţiale din satul Kolodiazne din regiune în cursul nopţii, a comunicat Oleh Sinehubov, guvernatorul Harkovului, citat de Reuters. El a precizat că Rusia a lansat în cursul nopţii patru rachete sol-aer S-400 asupra oraşului Harkov, avariind uşor o clădire rezidenţială.
  • Atac rus la Zaporojie - Guvernatorul din Zaporojie, Iuri Malaşko, a postat pe Telegram că trei femei şi patru bărbaţi au fost răniţi şi mai multe case au fost avariate în urma unor bombardamente ruseşti puternice cu lansatoare de rachete multiple asupra satului Stepnohirske. În ultima zi, au existat 48 de atacuri cu tiruri de artilerie rusească asupra mai multor oraşe şi sate din regiune, a declarat Malaşko. De asemenea, Rusia a bombardat oraşul Zaporojie, avariind cel puţin 16 clădiri.
  • Atac ucrainean la Zaporojie - Un oficial instalat de Rusia în zonele din Zaporojie controlate de Moscova, Vladimir Rogov, a declarat că forţele ucrainene au distrus o şcoală în satul Stulneve, în timp ce forţele de apărare aeriană au interceptat o dronă deasupra oraşului Tokmak.
  • Lupte feroce - Ucraina a anunţat, duminică, că forţele sale se află pe o poziţie de apărare în faţa forţelor ruse în apropiere de oraşul Kupiansk, dar că acestea avansează în zona Bahmut, în estul ţării, relatează AFP. "Timp de două zile la rând, duşmanul a atacat activ în sectorul Kupiansk, în regiunea Harkiv. Suntem pe o poziţie de apărare", a declarat ministrul adjunct al apărării, Ganna Maliar. "Au avut loc lupte feroce, şi poziţiile (...) se schimbă de mai multe ori pe zi", a adăugat ea. Totuși, „există un avans cotidian pe flancul sudic în jurul Bahmut. Pe flancul nordic, încercăm să ne păstrăm poziţiile, duşmanul atacă", a spus Maliar.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Noi decidem cum ucidem acest inamic - Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Valeri Zalujnâi, a recunoscut efectuarea de atacuri ucrainene pe teritoriul rusesc, într-un interviu acordat ziarului american Washington Post, conform dpa. ''Aceasta este problema noastră şi depinde de noi să decidem cum să ucidem acest inamic. Este posibil şi necesar să ucidem pe teritoriul său într-un război'', a spus el. Zalujnâi a declarat că foloseşte arme fabricate în Ucraina pentru atacurile frecvente peste graniţă. ''Dacă partenerilor noştri le este frică să îşi folosească armele, vom ucide cu ale noastre'', a spus el, referindu-se la condiţiile impuse de aliaţii occidentali ca armele furnizate să nu fie folosite pentru a ataca teritoriul rusesc. După care a spus că vrea să recupereze peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. ''De îndată ce voi avea mijloacele necesare, voi face ceva. Nu-mi pasă - nimeni nu mă va opri'', a mai spus Zalujnâi.  
  • Luptători Wagner au sosit în Belarus - Luptători din grupul Wagner au sosit în Belarus din Rusia, au declarat oficiali ucraineni şi polonezi sâmbătă, la o zi după ce Minskul a declarat că mercenarii antrenează soldaţii ţării la sud-est de capitală. Unii luptători ai Wagner se află în Belarus cel puţin de marţi, au declarat pentru Reuters două surse apropiate luptătorilor. Ministerul Apărării din Belarus a publicat vineri un videoclip care arată ceea ce a spus că sunt luptători Wagner care instruiesc soldaţi belaruşi într-un poligon militar din apropierea oraşului Osipovici. Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, nu a fost văzut în public de când a părăsit oraşul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, târziu, pe 24 iunie.
  • Nimeni nu rămâne în urmă - Preşedintele Volodimir Zelenski a promis, în discursul său video de sâmbătă seara, să elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia. ''Nu putem lăsa niciunul dintre oamenii noştri, niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie rusă'', a spus Zelenski.
  • Putin amenință cu bombe cu dispersie - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia dispune de un "stoc suficient" de bombe cu dispersie şi că Moscova îşi rezervă dreptul de a le folosi dacă astfel de muniţii sunt folosite împotriva forţelor ruseşti din Ucraina, relatează Reuters. ''Bineînţeles, dacă acestea sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce'', a declarat Putin într-un interviu la televiziunea de stat. Ucraina a primit bombe cu dispersie de la SUA, pe care s-a angajat să le folosească doar pentru a disloca concentrări de soldaţi inamici.
  • Acordul pe cereale e în aer - Ultima navă care operează în cadrul acordului negociat de ONU care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a părăsit portul Odesa duminică dimineața, înainte de termenul limită pentru prelungirea înțelegerii, scrie Reuters. Rusia nu a fost de acord să înregistreze nicio navă nouă din 27 iunie, iar acordul va expira luni, dacă Moscova nu va accepta o prelungire. Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat vineri că secretarul general Antonio Guterres aștepta un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la propunerea de prelungire a acordului.
  • Ce zice Putin de contraofensivă - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva armatei ucrainene, declanşată în iunie, nu a avut succes în faţa rezistenţei apărării ruse în sudul şi în estul Ucrainei, relatează AFP. "Toate tentativele duşmanului de a străpunge apărarea noastră (...), în special utilizând rezerve strategice, nu au reuşit în timpul întregii perioade de ofensivă. Duşmanul nu a obţinut niciun succes", a apreciat Putin. Într-un interviu pentru canalul de televiziune Rossia-1, difuzat duminică, el a declarat că situaţie este "pozitivă" pentru forţele ruse pe front.
  • Putin îi ironizează pe liderii europeni - Televiziunea de stat rusă a prezentat duminică o înregistrare în care preşedintele rus Vladimir Putin îi ironizează pe politicienii europeni, pe care îi descrie drept total dependenţi de SUA, relatează DPA. "Dacă li se spune mâine: Am decis să vă spânzurăm pe toţi, ei vor întreba un singur lucru, plecându-şi ochii: 'Putem să facem asta cu frânghii fabricate la nivel local?' ", a spus Putin, citat de agenţia de ştiri TASS. "Cred că asta va fi un fiasco pentru ei pentru că este foarte puţin probabil ca americanii să refuze un contract atât de mare pentru industria lor textilă", a adăugat Putin.
  • Rusia preia controlul asupra Danone și Carlsberg - Statul rus a preluat controlul asupra subsidiarei locale a grupului francez Danone și asupra participaţiei deţinute de Carlsberg într-un producător local de bere, Baltika Breweries, conform unui decret semnat duminică de preşedintele Vladimir Putin, transmite Reuters. Astfel, participaţiile deţinute de firmele străine în Danone Rusia şi Baltika Breweries sunt puse "sub conducerea temporară" a Rosimushchestvo, agenţia federală care gestionează proprietăţile guvernului.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇