Ziua 507: 12 soldați ucraineni uciși pe râul Nipru. Președintele sud-coreean promite sprijin sporit pentru Ucraina. Zelenski transmite un nou mesaj

Ziua 507: 12 soldați ucraineni uciși pe râul Nipru. Președintele sud-coreean promite sprijin sporit pentru Ucraina. Zelenski transmite un nou mesaj

În ziua 507 a războiului din Ucraina, Volodomir Zelenski este cu ochii pe ce se întâmplă în Belarus, unde Vladimir Putin a mutat arme nucleare tactice, iar mercenarii Wagner antrenează armata de acolo.

Totodată, liderul de la Kremlin a declarat că a încercat fără succes să-l înlocuiască pe Evgheni Prigojin de la conducerea Grupului Wagner, în timp ce șeful armatei ucrainene promite o „victorie totală” împotriva rușilor.

Între timp, pe front, situația avansează destul de greu în favoarea ucrainenilor, dar liderii încearcă să mențină moralul ridicat al trupelor.

Iar președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a făcut prima sa vizită în Ucraina și s-a angajat să sporească asistența umanitară și militară neletală pentru Kiev.

SITUAȚIA PE FRONT

  • „Victorie totală”: Generalul Valeri Zalujni, comandantul Statului Major al armatei ucrainene, declară într-un interviu pentru The Washington Post că este hotărât să obţină o victorie totală pentru ţara sa recucerind inclusiv Crimeea şi spune că nu va ezita să atace şi să ucidă inamicul, inclusiv pe teritoriul rus, iar dacă aliaţii occidentali pun condiţia să nu o facă cu armele lor, atunci Kievul îşi va fabrica propriile arme şi va ucide „numai atât cât este necesar".
  • Șeful biroului președintelui ucrainean a declarat că luptele sunt dificile, dar că aliații occidentali nu exercită presiuni asupra Kievului pentru a avansa mai repede. Andri Yermak a spus: „Astăzi nu avansăm atât de repede. Dacă vom vedea că ceva merge prost, vom spune asta. Nimeni nu va prezenta situația altfel decât este ea de fapt.”
  • Un general ucrainean de top a raportat noi progrese pe frontul sudic al războiului, spunând că trupele sale „mută sistematic inamicii din pozițiile lor”. Oleksander Tarnavskyi, comandantul forțelor ucrainene din sud, a transmis pe Telegram că pierderile inamice în ultimele 24 de ore au fost de cel puțin 200.
  • „Ploaia de tungsten”: Pe rețelele sociale a fost distribuită o înregistrare în care se vede cum un întreg convoi al armatei ruse este surprins în deplasare pe un drum din regiunea Zaporojie de un atac cu bombe cu submuniții lansate de sistemele HIMARS ale armatei ucrainene.
  • Un civil a murit în timpul unui atac lansat de forţele ruse împotriva satului Kolodiazne, din districtul Kupian, din regiunea Harkov. Șeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov, a transmis că victima ucisă avea 33 de ani, iar o altă persoană a fost rănită.
  • 12 soldați ucraineni uciși pe râul Nipru: 12 soldaţi ucraineni aflaţi la bordul a trei bărci au fost ucişi în ultimele ore în regiunea Herson din Ucraina, în timp ce încercau să treacă râul Nipro, pentru a accesa malul deţinut de Rusia. Acest lucru a fost raportat de un purtător de cuvânt al autorităţilor locale înfiinţate de Moscova. Rusia ocupă malul de est al râului, iar guvernul de la Kiev controlează malul de vest.
  • 3 drone kamikaze doborâte în regiunea Mikolaiv: Forţele ucrainene au doborât trei drone kamikaze ruseşti aseară în regiunea Mikolaiv, în sudul ţării. Purtătoarea de cuvânt a Forţelor de Apărare a Sudului, Natalia Gumeniuk, a făcut acest anunț pe postul United News. Regiunea Zaporojie a fost, de asemenea, atacată, a adăugat Gumeniuk. Deocamdată, nu sunt raportate victime sau pagube.
  • Zelenski transmite un nou mesaj - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că nu poate lăsa niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie rusă, deoarece ocupaţia a adus violenţă şi umilirea oamenilor. “Unul dintre cele mai teribile lucruri pe care le aduce războiul este separarea. Nu putem lăsa niciunul dintre oamenii noştri, niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie rusă. Oriunde continuă ocupaţia rusă, domnesc violenţa şi umilirea oamenilor. Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri - fiecărui lider, fiecărui politician, fiecărei personalităţi publice, fiecărei ţări care ne sprijină cu adevărat în faptul că numai eliberarea completă a întregului nostru teritoriu ucrainean va permite restabilirea deplină a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a spus Zelenski.
ADVERTISING

CU OCHII PE BELARUS

  • Zelenski monitorizează îndeaproape ce se întâmplă în Belarus: „A existat un raport important al şefului serviciului de informaţii al Apărării din Ucraina, (Kirilo) Budanov, cu privire la situaţia din Belarus - monitorizăm îndeaproape ce se întâmplă acolo în ceea ce priveşte securitatea. Până în prezent, nu există ameninţări pe scară largă. Toată atenţia noastră se concentrează pe linia frontului”, a declarat liderul ucrainean.
  • Kievul se teme de un atac surpriză dinspre nord, în condiţiile în care controfensiva ucraineană se desfăşoară în sud şi est. Vladimir Putin a mutat de curând în Belarus arme nucleare tactice. Tot în Belarus s-au refugiat mercenarii Wagner, care ar fi început să se antrenze cu armata acestei ţări de pe teritoriul căreia a fost iniţiată invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. „Trebuie să înţelegem cu toţii foarte clar - cât mai clar posibil - că forţele ruseşti din ţinuturile noastre din sud şi est fac tot ce pot pentru a-i opri pe soldaţii noştri. Şi fiecare o mie de metri de avans, fiecare succes al fiecărei brigăzi de luptă merită recunoştinţă. Toţi cei care merg la asalt, toţi cei care resping atacurile inamicului, sunt de aplaudat şi sunt recunoscător fiecăruia dintre soldaţii noştri!”, a spus preşedintele ucrainean, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană declanşată luna trecută merge într-un ritm greoi, mai încet decât era de prevăzut.
  • Mercenari din grupul Wagner au început să-i instruiască pe soldații din Belarus. Anunțul a fost făcut, vineri, de ministerul Apărării de la Minsk, care a dat dovezi video, dar puține alte detalii. Citește pe larg AICI.
ADVERTISING

ALTE INFORMAȚII RELEVANTE

  • Vladimir Putin a declarat că a încercat și nu a reușit să-l înlocuiască pe Evgheni Prigojin din poziția de lider al luptătorilor Wagner din Ucraina. Versiunea lui Putin a evenimentelor, care a apărut într-un interviu acordat ziarului Kommersant, a fost o surprinzătoare recunoaștere a faptului că președintele rus încă negociază o preluare a grupului de mercenari Wagner, transmite The Guardian.
  • Declarații interpretate greșit: Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a spus vineri că declaraţiile sale potrivit cărora Occidentul ar dori să vadă mai multă recunoştinţă din partea Kievului pentru ajutorul oferit au fost interpretate greşit. Mai multe detalii AICI.
  • Vizită surpriză a președintelui sud-coreean în Ucraina: Yoon Suk Yeol a ajuns, sâmbătă, pentru prima dată la Kiev, pentru un dialog cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Vizita, care nu a fost anunţată public în prealabil, are loc după ce liderul de la Seul a fost prezent săptămâna aceasta la summitul NATO de la Vilnius şi a făcut o vizită oficială în Polonia. Yoon Suk Yeol s-a angajat să sporească asistența umanitară și militară neletală pentru Ucraina. În cadrul unei conferințe de presă, președintele sud-coreean a spus că Seulul va extinde amploarea livrărilor față de anul trecut, când a furnizat materiale precum căști și veste antiglonț.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇