Ziua 506. Avans al ucrainenilor de aproape 2 km în sud. Germania se opune suplimentării fondurilor UE pentru Ucraina

Ziua 506. Avans al ucrainenilor de aproape 2 km în sud. Germania se opune suplimentării fondurilor UE pentru Ucraina

Atacurile rușilor asupra Ucrainei au continuat și în ziua 506 de război. Forțele ucrainene au doborât noaptea trecută 23 de drone ale armatei ruse.

A continuat și contraofensiva Kievului. Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri în cel puțin trei sectoare ale frontului, inclusiv în vestul regiunii Zaporojie și în jurul Bahmut, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Apărarea rusă în Ucraina este „fragilă”, mai spune ISW.

Iar un militar de rang înalt a confirmat un avans de aproape 2 km al armatei ucrainene în direcția orașului Melitopol, în partea de sud a frontului. În plus, Ucraina îşi fortifică în mod constant graniţa de nord şi îi încurajează pe civilii din apropierea frontierei să plece în locuri mai sigure.

S-a discutat astăzi și despre mercenarii grupării paramilitare ruse Wagner, despre care Pentagonul a informat că nu mai participă în mod semnificativ la operaţiuni de luptă în Ucraina. Iar președintele rus Vladimir Putin a declarat că grupul Wagner „pur și simplu nu există” ca entitate juridică.

Și Germania a anunțat că nu este de acord cu planul propus de șefa Comisiei Europene de a suplimenta bugetul UE pentru Ucraina, cu circa 50 miliarde euro (17 miliarde finanțare directă și 33 miliarde credite). Se alătură astfel Austriei, care anunțase deja că nu va accepta suplimentarea bugetului UE.

ADVERTISING

În dispută rămâne și acordul pe exportul de cereale din Ucraina. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că speră că acordul va fi prelungit și după 17 iulie, afirmând că este de aceeaşi părere cu liderul rus Vladimir Putin că ar trebui extins. Ulterior, însă, Kremlinul a precizat că nu a făcut declaraţii în acest sens.

Situația pe front

  • Drone doborâte - Forțele ucrainene au doborât noaptea trecută 23 de drone, inclusiv 16 drone Shahed-136/131 kamikaze, au informat Forțele Aeriene.
  • Soldați ruși uciși - Până la 200 de soldaţi ruşi şi comandantul oraşului ocupat Tokmak au fost ucişi într-un atac recent asupra unei baze ruseşti, a declarat un oficial ucrainean. Totodată, un comandant militar a spus că Ucraina îşi fortifică în mod constant graniţa de nord cu Belarus şi Rusia şi îi încurajează pe civilii din unele regiuni din apropierea graniţei să plece în locuri mai sigure.
  • Contraofensiva continuă - Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă și au înregistrat câștiguri în cel puțin trei sectoare ale frontului, inclusiv în vestul regiunii Zaporojie și în jurul Bahmut, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă evaluare. Apărarea rusă în Ucraina este „fragilă”, mai spune ISW.
  • Avans de aproape 2 km - Armata ucraineană a avansat în cadrul contraofensivei sale cu 1,7 kilometri într-o săptămână în direcţia oraşului Melitopol, în zona de sud a frontului, a anunţat vineri colonelul Mikola Urşalovici, informează AFP. El a mai spus că în jurul oraşului Herson ''forţele de apărare vor continua să facă presiuni asupra inamicului'' prin intermediul operaţiunilor de recunoaştere şi luptă, pentru ''a pregăti zona în vederea unor acţiuni ofensive''. În timp ce în estul Ucrainei, ''unităţile Gărzii naţionale pregătesc un cap de pod pentru a-şi extinde ofensiva în direcţia Avdiivka'', unde recent au fost raportate lupte.
  • Wagner nu luptă în Ucraina - Grupul Wagner nu ia parte la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. ”În acest stadiu, nu vedem forţele Wagner să participe în mod semnificativ la operaţiuni de luptă în Ucraina”, a spus Ryder. Statele Unite estimează că ”majoritatea” combatanţilor Wagner se află în continuare în zone ale Ucrainei ocupate de către Rusia, a precizat el.
  • Zelenski s-a întâlnit cu conducerea armatei - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu şefii armatei şi ai serviciilor secrete pentru a se informa cu privire la situaţia de pe front şi, de asemenea, pentru a aborda probleme precum securitatea la instalaţiile nucleare ale ţării şi la frontiera de nord cu Rusia. Potrivit ultimului buletin militar, Ucraina continuă ofensiva la nord şi la sud de Bahmut, pe frontul de est, în sud-vestul regiunii Doneţk, şi la vest de Zaporojie, unde forţele Kievului încearcă să-i împingă pe ocupanţi mai spre sud, în direcţia oraşelor ocupate Berdiansk şi Melitopol.
  • Wagner antrenează trupele belaruse - Mercenarii Grupului Wagner au început deja să antreneze trupele belaruse într-o tabără din apropierea oraşului Osipovici, la 230 de kilometri de graniţa cu Ucraina, a informat vineri Ministerul belarus al Apărării. "Pregătirile apărării teritoriale au loc în apropiere de Osipovici", se arată într-un mesaj al ministerului pe Telegram, în care se precizează că trupele locale sunt antrenate în diverse discipline militare de către "instructori ai companiei militare private Wagner".
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Noi acuzații la adresa SUA și NATO - Statele Unite şi aliaţii din cadrul NATO generează riscuri privind un conflict militar direct cu Rusia, a avertizat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în contextul în care partenerii occidentali au anunţat menţinerea asistenţei pentru Ucraina. ”Statele Unite şi sateliţii din cadrul NATO creează riscuri privind o confruntare directă cu Rusia, iar această situaţie generează consecinţe catastrofale", a spus Lavrov.
  • ”Wagner nu există” - Președintele rus Vladimir Putin a declarat că grupul Wagner „pur și simplu nu există” ca entitate juridică. Putin a vorbit pentru prima oară despre ce s-a discutat la Kremlin la puțin timp după ce liderul grupului Evgheni Prigojin a renunțat la rebeliunea din 24 iunie. La întâlnire, care a avut loc pe 29 iunie, la câteva zile după revoltă, au participat 35 de comandanți, inclusiv Prigojin. „Pe de-o parte, la întâlnirea pe care am avut-o cu Wagner, am făcut o evaluare a lucrurilor pe care le-au făcut pe câmpul de luptă și a celor pe care le-au făcut în timpul evenimentelor din 24 iunie. În al treilea rând, le-am oferit opțiunile posibile pentru ce vor face în continuare, inclusiv prin folosirea experienței lor în luptă. Asta a fost tot”, a declarat Putin, într-un interviu oferit publicației rusești Kommersant. Putin a fost întrebat dacă Wagner va fi menținut ca unitate de luptă. „Ei bine, Wagner nu există! Nu avem o lege pentru organizațiile militare private! Pur și simplu, nu există! Nu există o astfel de entitate juridică. Grupul există, dar legal nu există!”, a explicat Putin.
  • Ofițeri reținuți - Serviciul de securitate internă al Rusiei, FSB, a reţinut mai mulţi ofiţeri militari de rang înalt după revolta Wagner, între care generalul Serghei Surovikin, şeful forţelor aerospaţiale, au declarat pentru Wall Street Journal persoane care cunosc această situaţie. Generalul Surovikin este reţinut şi interogat la Moscova, potrivit surselor. Efortul Kremlinului de a-i elimina pe ofiţerii suspectaţi de neloialitate este mai amplu decât se ştie public, potrivit surselor, care au spus că cel puţin 13 ofiţeri superiori au fost reţinuţi pentru audieri, unii fiind eliberaţi ulterior, iar 15 au fost suspendaţi din funcții sau demişi.
  • Atac cu drone - Agenția de știri Interfax relatează că trei drone ucrainene (UAV) au fost interceptate în regiunea rusă Voronej. Agenția îl citează pe guvernatorul Alexander Gusev care a scris pe Telegram că „ieri, la câțiva kilometri de Voronej, sistemele de apărare aeriană au detectat și distrus trei UAV-uri. Nu au fost victime, nici pagube.” Voronej se află la est de regiunea Harkov din Ucraina.
  • Accident la o uzină de îmbogăţire a uraniului - O persoană a murit vineri într-un accident la o uzină de îmbogăţire a uraniului în regiunea Urali din Rusia. Uzina la care s-a produs accidentul a anunţat că nivelurile de radiaţie la instalaţie şi în împrejurimi sunt în limite normale. Reuters notează că uzina a transmis că s-a produs o "depresurizare" a unui cilindru care conţinea hexafluorură de uraniu (UF6, uraniu sărăcit - n.r.), fără să menţioneze cauzele acestui incident.
  • Lege represivă împotriva persoanelor transgender - Duma de Stat a Rusiei a adoptat o lege care interzice schimbările de sex şi, în special, adoptarea copiilor de către persoane transsexuale, pe fondul accentuării atitudinilor ultraconservatoare la nivelul clasei politice ruse după ofensiva în Ucraina.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Al treilea război mondial - Aderarea Ucrainei la NATO va duce imediat la declanşarea celui de-al treilea război mondial, deoarece ar însemna că alianţa nord-atlantică este în război cu Rusia, susţine premierul ungar Viktor Orban. „Dacă am face ceea ce cere preşedintele ucrainean, am fi în al treilea război mondial”, a susţinut Orban, vineri, într-un interviu la Kossuth Radio. Detalii AICI.
  • Cerealele ucrainene - Acordul privind exporturile de cereale ucrainene, care expiră pe 17 iulie, este în centrul reuniunii ONU-UE de la Bruxelles, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Această reuniune, care are loc vineri, survine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că "nicio singură" revendicare nu a fost luată în considerare în timpul negocierilor pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene.
  • Germania nu vrea ca UE să dea mai mulți bani Ucrainei - Germania nu este de acord cu suplimentarea bugetului UE pentru Ucraina, dar va continua să susţină acordarea de asistenţă financiară Kievului prin instrumente bilaterale şi europene, a spus ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, contestând un plan anunţat de Comisia Europeană. Este vorba despre constituirea unui fond de rezervă al UE, de circa 50 de miliarde de euro în următorii patru ani, din care finanțare directă de 17 miliarde de euro şi credite de 33 de miliarde de euro. Proiectul ar presupune modificarea bugetului multianual al Uniunii Europene, iar Germania nu este de acord. Și Austria a anunțat că nu va accepta suplimentarea bugetului UE.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇