Acordul pe cereale: Erdogan zice că s-a înțeles cu Putin, Kremlinul nu confirmă. Cresc cotațiile la grâu și porumb

Acordul pe cereale: Erdogan zice că s-a înțeles cu Putin, Kremlinul nu confirmă. Cresc cotațiile la grâu și porumb

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că este de aceeaşi părere cu liderul rus Vladimir Putin că ar trebui extins acordul care să permită exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, însă Kremlinul a precizat ulterior că nu a făcut declaraţii în acest sens.

Întrebat de reporteri, Erdogan a spus că speră că acordul va fi prelungit după data limită actuală, 17 iulie, ca rezultat al eforturilor Naţiunilor Unite şi ale Turciei.

„Ne pregătim să-l găzduim pe domnul Putin în Turcia în august. Suntem de acord cu extinderea Coridorului pentru cereale al Mării Negre”, a spus vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Anadolu, informează News.ro.

ADVERTISING

Menţionând că secretarul general al Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a trimis şi o scrisoare lui Putin, Erdogan a spus: „Sper că prin această scrisoare, vom asigura extinderea acordului pentru coridorul pentru cereale, cu eforturile comune ale noastre şi ale Rusiei. Şi, astfel, vom continua să rezolvăm problemele ţărilor africane sărace, slab dezvoltate, împreună cu domnul Putin”, a adăugat Erdogan.

Rusia nu a făcut nicio declaraţie cu privire la prelungirea „acordului pentru cereale”, a declarat ulterior pentru Interfax purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Nu am făcut nicio declaraţie în acest sens”, a spus Peskov reacţionând la informaţiile apărute în presă că Vladimir Putin ar fi fost de acord să prelungească acordul.

Cotațiile la grâu și porumb cresc

Incertitudinea a făcu ca, pentru a doua sesiune consecutiv, cotaţiile la grâu şi porumb să urce, transmit Reuters şi Bloomberg, citate de Agerpres.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut vineri cu 2%, până la 6,52 dolari per buhel (aproximativ 27 de kilograme), iar la porumb s-a înregistrat tot un avans de 2%, la 5,10 dolari per bushel.

ADVERTISING

Expirarea acordului va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate.

Preţurile sunt influenţate şi de perspectivele privind livrările globale reduse de grâu şi porumb, în contextul problemelor din Europa şi Brazilia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇