Canicula persistă în weekend. Cod galben inclusiv la București

Canicula persistă în weekend. Cod galben inclusiv la București

În ciuda furtunilor care au măturat inclusiv Capitala ieri şi azi, meteorologii anunță că va fi foarte cald în sudul României.

ANM a emis o avertizare de tip cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, pentru vineri și sâmbătă, când valul de căldură va afecta sudul țării.

„Vineri (14 iulie) și sâmbătă (15 iulie), valul de căldură va persista în sudul Olteniei, sudul și estul Munteniei, precum și în vestul Dobrogei.

ADVERTISING

Local va fi caniculă și disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 21 de grade”, transmite ANM.

image-35
Foto: ANM

Cât de cald va fi la Bucureşti

După furtuna de vineri dimineață, Capitala se va confrunta cu un val de căldură.

În București, valul de căldură va persista, va fi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeala (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 19...21 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări în cursul serii de vineri, când vor mai fi posibile averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Cerberus ne sufocă

Începând de duminică, valul de căldură se va intensifica din nou și va persista săptămâna viitoare în cea mai mare parte a țării. Mai ales în regiunile vestice, sudice și sud-estice, canicula și disconfortul termic vor fi în extindere și accentuare, adaugă ANM.

ADVERTISING

Tot sudul Europei e sufocat de un val de căldură sever, în condiţiile în care meteorologii avertizează că temperaturile ar putea atinge săptămâna viitoare maxime record pentru continent. Acest val de căldură a fost numit Cerberus de Societatea Meteorologică Italiană, după numele câinelui cu trei capete al lumii subterane din mitologia greacă.

Recordul european de temperatură, de 48,8 grade Celsius, a fost înregistrat în Sicilia în august 2021, dar ar putea fi depăşit săptămâna viitoare, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇