Ziua 417 de război: Bombardamente și în ziua de Paște, Zelenski cere garanții de securitate și transmite un mesaj emoționant (Video)

Ziua 417 de război: Bombardamente și în ziua de Paște, Zelenski cere garanții de securitate și transmite un mesaj emoționant (Video)

În ziua 417 de război, de Paște, rușii au continuat să bombardeze Ucraina, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanţii de securitate pentru ţara sa înaintea summitului NATO din Lituania care va avea loc în luna iulie. El a transmis și un mesaj emoționant de Paște.

Iar Polonia și Ungaria au anunțat că interzic importurile de cereale și alimente din Ucraina, iar Kievul a reacționat, spunând că rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei”.

Sâmbătă, în ziua 416 de război, Volodimir Zelenski a spus că va continua strategia de a ține blocate cât mai mult forţele ruse la Donețk, pentru a putea pregăti contraofensiva. Iar Putin a semnat noua lege de recrutare a rușilor, în timp ce fondatorul Grupului Wagner a cerut conducerii Rusiei să declare încheierea războiului și să se concentreze pe apărarea teritoriilor ocupate în Ucraina.

ADVERTISING

Mesajul de Paște al președintelui Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a încurajat compatrioţii, în mesajul său cu prilejul Paştelui ortodox, să continue să creadă în victoria ţării lor asupra Rusiei, informează dpa, citat de Agerpres.

"Războiul nu ne poate distruge, (nu poate distruge) valorile noastre, tradiţiile noastre şi sărbătorile noastre", a spus Zelenski într-o înregistrare video postată duminică.

Today we celebrate the Easter holiday with unshakable faith in our victory.We have already come a long way. Perhaps the most difficult of peaks is ahead. We will overcome it. And together we will meet our dawn, when the sun will rise over our entire country. This is a blue and yellow flag. It will certainly be raised in all our God-given land, in all territories temporarily occupied by devils. The sun will shine in the south, the sun will shine in the east, and the sun will shine in Crimea. The yellow-hot sun in a peaceful blue sky, and it is the light of justice.Christ is Risen!

Publicată de Володимир Зеленський pe Sâmbătă, 15 aprilie 2023



"Astăzi sărbătorim Învierea lui Hristos. Principalul simbol este victoria: victoria binelui, victoria adevărului, victoria vieţii. Noi sărbătorim Paştele cu credinţa de nezdruncinat în caracterul ireversibil al acestor victorii", a declarat preşedintele Ucrainei.

Zekenski a spus că în urmă cu un an, imediat după declanşarea invaziei ruse, se spuneau rugăciuni pentru ca Ucraina să supravieţuiască. De atunci, ruşii au fost alungaţi departe de capitala ucraineană Kiev şi din alte zone, chiar dacă luptele rămân intense în estul Ucrainei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Astăzi noi ne rugăm ca Ucraina să învingă", a adăugat Zelenski. "Am traversat deja un drum lung. Poate că cel mai dificil munte este încă în faţa noastră. Îl vom depăşi. Şi împreună ne vom întâmpina zorii", a declarat el.

Referindu-se la zonele ocupate de Rusia, Zelenski a spus: "Soarele va străluci în sud, soarele va străluci în est, soarele va străluci în Crimeea. Soarele galben strălucitor pe un cer paşnic albastru - aceasta va fi lumina dreptăţii".

Evoluții pe front

  • Bombardamente de Paște - În pofida Paştelui ortodox, luptele continuă duminică, iar armata rusă a ucis doi adolescenţi în regiunea sudică Nikolaev (Mikolaiv) în timpul nopţii, a anunţat guvernatorul regiunii Vitali Kim, citat de dpa.
  • Atac la Zaporoje - În regiunea Zaporojie, şeful administraţiei militare Iuri Malaşenko a raportat un "atac masiv" al forţelor ruse. O biserică a fost avariată, astfel că slujba de Înviere a trebuit să fie anulată. "Nimic nu este sacru, chiar şi în noaptea Învierii lui Hristos!", a scris Malaşenko.
  • Bilanț final la Sloviansk - 15 persoane au murit în urma atacului de vineri al ruşilor asupra unui bloc din Sloviansk, conform bilanţului final anunţat de guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, potrivit kyivindependent.com. 24 de civili au fost răniţi. Operaţiunile de căutare s-au încheiat, a precizat Kirlenko. În 14 aprilie, Rusia a atacat Sloviansk cu opt rachete, la ora locală 16:00. A fost distrus în urma atacului un bloc cu cinci etaje. Printre cei care au murit se numără şi un copil de doi ani.
  • Prizonieri eliberați de Paște - Cel mai puternic grup de mercenari din Rusia, Wagner, a trimis cel puţin 100 de prizonieri de război ucraineni înapoi la forţele ucrainene, pentru a marca Paştele ortodox, potrivit unui videoclip postat duminică de fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, transmite Reuters. Pregătiţi-i pe toţi, hrăniţi-i şi daţi-le apă, verificaţi răniţii”, a fost arătat Prigojin spunând într-un videoclip postat pe Telegram. Circa 130 de bărbați, unii şchiopătând şi alţii căraţi pe targi de tovarăşii lor, au fost arătaţi făcându-şi drum în rând pe un drum plin de noroi, în timp ce un bărbat care stătea pe un tanc ţinea un steag alb.
ADVERTISING

Declarații, ajutoare, sancțiuni

  • Garanții de securitate - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanţii de securitate pentru ţara sa înaintea summitului NATO din Lituania care va avea loc în luna iulie, informează dpa. "Garanţii de securitate eficiente pentru Ucraina (...) sunt necesare chiar înainte de a ne alătura Alianţei", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă seara. Liderul de la Kiev a abordat acest subiect şi într-o conversaţie telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Volodimir Zelenski doreşte o aderare accelerată la alianţa militară occidentală. O condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO este însă ca ţara candidată să nu fie implicată în conflicte internaţionale şi dispute privind frontierele.

Alte informații relevante

  • Importuri interzise - Polonia şi Ungaria au decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, au declarat sâmbătă cele două guverne, după ce o avalanşă a ofertei a redus preţurile în întreaga regiune. Detalii AICI.
  • Reacția Kievului - Ucraina şi-a exprimat regretul faţă de decizia Poloniei, de a interzice importurile de cereale și alte alimente, spunând că „rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei”.
  • Mesajul lui Putin - Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat cu prilejul Paştelui ortodox, duminică, rolul "consolidator" al Bisericii pentru societate şi tineri, în condiţiile în care Patriarhul rus Kirill şi-a exprimat susţinerea pentru ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP. "Ţin să-mi exprim profunda recunoştinţă pentru munca voastră neobosită şi dezinteresată menită să apere valorile istorice, spirituale, morale şi familiale durabile, să educe şi să lumineze tinerii", a declarat Putin într-un mesaj, după ce a luat parte la liturghia din Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova.
  • Lula vrea G 20 politic - Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că a discutat cu China şi Emiratele Arabe Unite despre o mediere comună în războiul dintre Rusia şi Ucraina, informează duminică AFP, citată de Agerpres. Lula a făcut aceste afirmaţii după vizite oficiale în Emirate şi în China. "Preşedintele Putin nu ia nicio iniţiativă pentru a opri războiul. (Preşedintele Volodimir) Zelenski din Ucraina nu ia nicio iniţiativă pentru a opri războiul", a declarat Lula. "Europa şi SUA continuă să contribuie la continuarea războiului. În condiţiile în care ei trebuie să ia loc în jurul mesei şi să spună: 'Ajunge'", a mai afirmat Lula. El a propus înființarea unui „G 20 politic” pentru a pune capăt războiului.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇