În ziua 416 de război, crește bilanțul atacului sângeros de la Sloviansk, unde sunt deja nouă morți și 21 de răniți.
Volodimir Zelenski a recunoscut, în mesajul său zilnic către ucraineni, că menţinerea apărării în regiunea Doneţk este cel mai greu lucru în acest moment, dar „dă viaţă întregii Ucraine”. De aceea, a spus el, va continua strategia de a ține blocate cât mai mult forţele ruse în acest punct al frontului, pentru a putea pregăti contraofensiva.
Iar Putin a semnat noua lege de recrutare a rușilor. Acum mobilizarea va fi anunțată pe un portal online și cine nu se prezintă va fi urmărit de poliție, nu poate ieși din țară și i se îngheață averea. Toate instituțiile care dețin informații relevante sunt obligate să furnizeze aceste informații despre persoanele mobilizate care încearcă să se sustragă.
În timpul ăsta, fondatorul Grupului Wagner solicită conducerii Rusiei să declare încheierea războiului și să se concentreze pe apărarea teritoriilor ocupate în Ucraina. Prigojin este primul personaj important din Rusia care vorbește public despre sfârșitul conflictului. Și are și o propunere concretă.
Iar militarii ucraineni le-au pregătit ceva special trupelor ruse: ei vopsesc grenadele ca pe ouă în culorile drapelului național și le decorează cu motive tradiționale și mesaje patriotice.
În ziua 415 de război a avut loc un atac masiv cu rachete la Sloviansk și China a promis să nu trimită arme Rusiei.
Evoluții pe front
- Atac sângeros la Sloviansk - O lovitură de rachetă rusă asupra unui bloc de apartamente a ucis cel puţin 11 persoane şi rănit 21 vineri la Sloviansk, oraş din estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul local, avertizând că ar putea exista oameni îngropaţi sub dărâmături, informează France Presse. Sloviansk se află într-o parte a regiunii Doneţk sub control ucrainean, la 45 de kilometri nord-vest de Bahmut, în apropiere de teritoriul controlat de Rusia.
- Bombardament în Herson - Două femei au fost ucise, sâmbătă, de bombardamentele rușilor asupra orașului Herson, potrivit șefului Biroului Președinției Ucrainei, Andrii Iermak.
- Atac ucrainean în Donețk - Patru persoane au fost ucise și zece rănite într-un bombardament al forțelor ucrainene în Iasinuvata, oraș din regiunea Donețk controlat de trupele ruse. Potrivit liderului separatiștilor ruși din regiune, Denis Pușilin, citat de Reuters, printre răniți se numără și o fetiță de șapte ani.
- Bilanțul atacurilor rușilor - Cel puțin nouă morți și 31 de răniți este bilanțul atacurilor armatei ruse din ultimele 24 de ore. Aproximativ 135 de așezări din nouă regiuni ucrainene au fost vizate de bombardamente în ultimele 24 de ore, potrivit bilanțului anunțat sâmbătă de Ministerul Apărării de la Kiev.
- Mercenarii avansează în Bahmut - Grupul Wagner a capturat încă două noi zone, în nordul și în sudul orașului, a anunțat sâmbătă ministerul rus al Apărării. În direcția Donețk, cele mai intense lupte au continuat în orașul Artemivsk, a mai anunțat ministerul. Reuters precizează că nu a putut verifica informațiile.
- "Daruri" de Paște pentru ruși - Militarii ucraineni le-au pregătit ceva special trupelor ruse: ei vopsesc grenadele ca pe ouă în culorile drapelului național și le decorează cu motive tradiționale și mesaje patriotice. Detalii aici.
- Cel mai greu, în Donețk - Volodimir Zelenski a recunoscut în discursul de vineri seară că rezistenţa apărării ucrainene este pusă la grea încercare în Doneţk, acolo unde, potrivit Ministerului britanic al Apărării, bombardamentele intense de la Bahmut ale artileriei ruse obligă forţele Kievului să procedeze la „retrageri ordonate”. „Menţinerea apărării în regiunea Doneţk este cel mai greu lucru în acest moment. Dar dă viaţă întregii Ucraine”, a spus Zelenski, sugerând că va continua strategia de a ține blocate cât mai mult forţele ruse în acest punct al frontului, pentru a pregăti contraofensiva.
Declarații, ajutoare și sancțiuni
- Coaliție aviatică pentru Ucraina - Zelenski a avut o convorbire cu premierul britanic Rishi Sunak în care a convenit „accelerarea aprovizionării”. De asemenea, președintele Ucrainei a spus, în discursul zilnic, că lucrează în continuare la o „coaliţie aviatică pentru Ucraina”, dar şi la „pregătirea diferitelor măsuri internaţionale care vor da tuturor în Europa mai multă forţă şi protecţie”.
- Pregătiri pentru NATO - așa cum a promis, Zelenski își face temele pentru summitul NATO. Vineri a avut o întâlnire „semnificativă” cu diverşi oficiali ucraineni - printre care preşedintele parlamentului, viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe. „În mod evident, locul Ucrainei este în NATO, locul său de drept. Şi nu vrem ca vechile iluzii care au împiedicat aderarea noastră la Alianţă să continue să răpească timp Ucrainei şi partenerilor noştri. Dezvoltăm paşii corespunzători”, a spus Zelenski. Summitul NATO va avea loc la Vilnius, în iulie, iar Ucraina vrea să primească garanţii ferme de securitate şi o perspectivă clară că va adera la alianţa militară occidentală.
- G7 oferă un nou ajutor - Ucraina va primi un alt pachet de sprijin, în valoare de 5 miliarde de dolari, de la țările membre G7, prin mecanismele Băncii Mondiale și FMI, relatează The Guardian. Elveția va oferi două miliarde de dolari într-un interval de șase ani, iar Danemarca va constitui un fond special de un miliard. Spania, Irlanda, Japonia, Lituania, Letonia, Islanda și Olanda vor oferi, de asemenea, sprijin Kievului, a anunțat premierul ucrainean Denis Șmihal.
Alte informații relevante
- Prigojin cere încheierea războiului - Fondatorul Grupului Wagner solicită conducerii Rusiei să declare încheierea războiului și să se concentreze pe apărarea teritoriilor ocupate în Ucraina. Prigojin este primul personaj important din Rusia care vorbește public despre sfârșitul conflictului. Detalii aici.
- Mai ușor de recrutat în Rusia - Vladimir Putin a semnat vineri legea care facilitează mobilizarea ruşilor în armată, potrivit AFP. Un rezervist poate fi acum mobilizat pe cale electronică, printr-un portal al serviciilor publice ruse, sau dacă ordinul este predat unui terţ. Un rus care ignoră ordinul este declarat fugar după o săptămână, i se interzice părăsirea Rusiei și i se îngheață averea. De asemenea, Poliţia are dreptul să îi vâneze pe cei refractari, care riscă pedepse cu închisoarea. Administraţia financiară, universităţile şi alte organisme publice vor avea datoria de a furniza informaţiile personale ale mobilizaţilor.