Ziua 415 de război în Ucraina începe cu manevrele tactice ale rușilor efectuate în enclava Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia și Lituania. De asemenea, președintele ucrainean Volodomir Zelenski a dat asigurări că oamenii săi sunt pregătiți la maximum, în timp ce UE a pus pe lista sancțiunilor grupul de mercenari ruși Wagner.
Pe front, rușii au bombardat Hersonul foarte mult în ultimele 24 de ore, iar la Bahmut invadatorii câștigă teren încet dar sigur. Cât despre situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, aceasta a fost descrisă ca fiind ”pe muchie de cuțit” de către directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
INFORMAȚII IMPORTANTE
- Rușii fac manevre lângă două țări NATO: Flota rusă din Marea Baltică a efectuat joi manevre cu rachete de croazieră Iskander în enclava Kaliningrad, care se învecinează cu două ţări NATO, Polonia şi Lituania. Ţinta lansărilor a fost reprezentată de poziţii inamice ipotetice situate la mare distanţă, întrucât rachetele Iskander au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri. În plus, în timpul exerciţiilor, militarii ruşi au încercat de asemenea să perfecţioneze schimbarea operaţională a zonei de utilizare a rachetelor.
- Zelenski îi pregătește pe băieți: Președntele ucrainean a afirmat, în mesajul transmis joi seară, că a avut loc o şedinţă a Cabinetului Militar, un format de lucru special, cu şefii din domeniul Apărării, comandanţii, serviciile de informaţii şi Cancelaria. ”Acţiunile noastre vor fi puternice. Îi pregătim pe băieţi. Şi de abia aşteptăm livrările de arme promise de partenerii noştri. Aducem victoria cât mai aproape posibil. Şi asigurăm spiritul de unitate la maximum. Eficienţa – la maximum. Pregătirea – de asemenea la maximum”, a adăugat el.
- Grupul rus Wagner, pe lista sancţiunilor UE: Uniunea Europeană a adăugat joi organizaţia paramilitară rusă Wagner pe lista persoanelor şi entităţilor sancţionate pentru "participare activă la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei".
- România, cel mai mare furnizor de motorină al Ucrainei: În luna martie, România a furnizat o pătrime din motorina care a intrat în Ucraina, în pofida reducerii importurilor statului vecin cu 7% faţă de luna precedentă, la 446,7 mii de tone. Astfel, din cele 446,7 mii tone, 114 mii tone au provenit din România, care a depăşit Polonia (79 mii tone) ca volum, potrivit datelor publicaţiei ucrainene Enkorr, citate de Profit.ro.
- Problemele continuă la centrala nucleară Zaporojie: "Suntem pe muchie de cuţit în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea nucleare la centrala din Zaporojie", cea mai mare din Europa, ocupată de trupele ruse din martie 2022, a precozat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce în apropierea ei au explodat recent două mine.
- Fără confruntări sportive cu rușii și belarușii: Ucraina a interzis echipelor sale naţionale să participe la evenimente olimpice, neolimpice şi paralimpice care includ concurenţi din Rusia şi Belarus, a anunţat Ministerul ucrainean al Sportului, într-un decret publicat vineri.
- Ungaria anunţă că iese din Banca Internaţională de Investiţii a Rusiei: Guvernul Ungariei a decis să îşi retragă reprezentanţii din Banca Internaţională de Investiţii (IIB), controlată de Rusia, şi va părăsi această instituţie, a anunţat joi Ministerul Dezvoltării Economice. La sfârşitul lunii ianuarie, Ungaria deţinea o participaţie de 25,27% din IIB, a doua cea mai mare participaţie după Rusia, cu 45,44%, potrivit site-ului băncii. Decizia Ungariei vine la o zi după ce Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a trei înalţi oficiali ai IIB de la Budapesta: doi ruşi şi un cetăţean maghiar.
- Viktor Orban denigrează Ucraina: „De fapt, Ucraina este o țară inexistentă din punct de vedere financiar. Scăderea indicatorilor economici este enormă, ceea ce este complet de înțeles din cauza războiului. Desigur, Ucraina nu se poate finanța singură. Întrebarea este dacă sprijinim Ucraina. Și, în momentul în care America si Europa raspund 'Nu' la această întrebare, războiul se va încheia”, a declarat Orban pentru postul ungar Kossuth.
- Guvernul chinez a declarat că nu va furniza arme Rusiei în sprijinul invaziei actuale a Moscovei în Ucraina, nici acum, nici în viitor. "Noi nu furnizăm şi nu vom furniza arme părţilor aflate în conflict", a declarat ministrul de Externe chinez Qin Gang după aproape două ore de discuţii purtate cu omologul său german de Externe, Annalena Baerbock, la Beijing.
ADVERTISING
SITUAȚIA PE FRONT
- Bombardamente în Herson: Rusia a lovit regiunea Herson din sudul Ucrainei de 35 de ori în ultimele 24 de ore, lansând 280 de obuze de artilerie grea, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Două persoane au murit și patru au fost rănite, după ce rușii au lovit clădiri rezidențiale.
- Atac cu rachete la Sloviansk - Cel puţin cinci persoane au murit şi 15 au fost rănite în oraşul Sloviansk din estul Ucrainei în urma unui atac cu rachete al ruşilor care au lovit locuinţe, a declarat guvernatorul local, avertizând că ar putea exista mai multe persoane îngropate sub dărâmături.
- Bătălia pentru Bahmut continuă: Armata rusă a continuat atacurile asupra orașului Bahmut, din estul Ucrainei, un important bastion în regiune. Un timelapse al atacurilor de acolo arată avansul încet, dar sigur, al rușilor:
- Ucrainenii încep să se retragă din Bahmut: Ministerul britanic al Apărării susține vineri, în informarea sa zilnică despre războiul din Ucraina, că trupele ucrainene au fost forţate să se "retragă ordonat" de pe poziţiile pe care le deţineau anterior în oraşul Bahmut, unde de luni de zile duc lupte aprige şi încearcă să întârzie cât mai mult avansul ruşilor. În ultimele două zile au avut loc bombardamente intense de artilerie din partea forţelor ruse, arată oficialii militari de la Londra.
- Eliberarea Ucrainei - Ucraina "va testa şi va utiliza" toate armele neinterzise pentru a-şi elibera teritoriul, inclusiv Crimeea ocupată de Rusia, a declarat vineri secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov. Comentariul lui Danilov intervine în timp ce Kievul ar urma să înceapă o contraofensivă în săptămânile sau lunile viitoare, urmărind să recucerească teritoriul aflat sub control rusesc în sudul şi estul ţării.
ADVERTISING