Guvernul a restrâns ajutorul pentru ucraineni ca să-i oblige să-și găsească un job în România

Guvernul a restrâns ajutorul pentru ucraineni ca să-i oblige să-și găsească un job în România

Guvernul a modificat condițiile pentru refugiații ucraineni care primesc bani pentru cazare și hrană în România.

A fost stabilită o sumă forfetară lunară pentru o singură perioadă de maxim 4 luni consecutive pentru acoperirea cheltuielilor de cazare şi hrană.

”Sunt aproximativ 3,8 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţele României de la debutul agresiunii militare ruse, în 24 februarie 2022, iar dintre aceştia peste 110.000 au rămas în ţara noastră şi au nevoie în continuare de sprijin şi de solidaritatea pe care poporul şi cetăţenii le manifestă”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, citat de News.ro.

ADVERTISING

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență în acest sens.

Actul normativ stabilește posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare, pentru o singură perioadă de maxim 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana și cazarea în România, pentru familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382.

Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumelor respective vor fi stabilite printr-o altă hotărâre de guvern.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sprijinul financiar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârșitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de actul normativ, în condițiile stabilite prin hotărâre a guvernului.

Viitoarea HG va stipula că suma forfetară urmează să fie acordată numai dacă şi în măsura în care beneficiarul face dovada încadrării în muncă, înscrierii minorilor la unităţi de învăţământ şi ca o formă de determinare a străinilor să contribuie participativ pe perioada cât se află pe teritoriul României.

ADVERTISING

Potrivit datelor statistice extrase din REVISAL, doar 5.007 străini proveniți din zona de conflict armat din Ucraina sunt încadrați în muncă, aceasta în contextul în care România se confruntă cu un deficit al forței de muncă şi a fost nevoie de un contingent de peste 100.000 de cetăţeni străini care să poată rezolva parţial nevoia de forţă de muncă în România.

Sumele forfetare pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana şi cazarea vor fi decontate către unitatea care asigură cazarea, proporţional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată, urmând ca decontarea să se facă din bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi după caz, din bugetele/bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Pentru evitarea abuzurilor și a deturnării de fonduri, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaților în program, ceea ce va asigura transparență totală a cheltuirii fondurilor, scrie şi Mediafax.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇