Pentagon Leaks dezvăluie că Serbia a acceptat să trimită arme Ucrainei. Belgradul neagă vehement

Pentagon Leaks dezvăluie că Serbia a acceptat să trimită arme Ucrainei. Belgradul neagă vehement

Serbia, singura ţară din Europa care a refuzat să adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, a acceptat să trimită arme Kievului sau deja le-a trimis, relevă un document clasificat al Pentagonului.

Actul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la solicitările Ucrainei de instruire militară şi „ajutor letal” sau arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni, în ceea ce ar putea fi cea mai mare scurgere de informaţii secrete americane din ultimii ani, potrivit Reuters.

Intitulat „Răspunsul Europei la conflictul în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina„, documentul listează, sub formă de tabel, poziţiile adoptate de 38 de guverne europene în privinţa răspunsului la solicitările Ucrainei de asistenţă militară.

Tabelul arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forţelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau deja a făcut acest lucru. Documentul mai menţionează că Serbia are voinţa politică şi capacitatea militară de a oferi arme Ucrainei în viitor.

Documentul este marcat ca Secret şi NOFORN, ceea ce interzice distribuirea sa către serviciile secrete şi armatele străine. Este datat 2 martie şi conţine ştampila Biroului Şefilor de Stat Major.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentului.

ADVERTISING

Reacţia de la Belgrad

Guvernul Serbiei a reiterat miercuri că nu a livrat şi nici nu va livra arme Ucrainei şi a calificat drept "minciună" conţinutul documentului, transmite EFE.

"Pentru a nu ştiu câta oară minciuna conform căreia Serbia vinde arme Ucrainei a fost publicată", a declarat ministrul Apărării sârb, Milos Vucevic, într-un comunicat dat publicităţii miercuri. "Evident că cineva urmăreşte să ne destabilizeze ţara şi să o implice în conflictul la care nu vrem să participăm", a adăugat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Am dezminţit acele minciuni de mai mult de zece ori şi o facem din nou. Serbia nu a vândut şi nu va vinde arme nici părţii ucrainene, nici părţii ruse'', a insistat ministrul sârb.

"Există întotdeauna posibilitatea ca unele arme să ajungă în mod misterios pe teritoriul pe care are loc un conflict, dar asta nu are absolut nimic de-a face cu Serbia", a comentat Vucevic. "Repet: Serbia nu a trimis arme în Ucraina, iar tot ceea ce este publicat în legătură cu această problemă este o presupunere falsă", a insistat şeful apărării.

ADVERTISING

Pentagonul nu a răspuns deocamdată la întrebările Reuters despre referirile la Serbia din document, iar anterior a refuzat să comenteze orice document secret ajuns online.

Guvernul Vucic a susţinut neutralitatea în războiul din Ucraina, în ciuda legăturile istorice, economice şi culturale profunde ale ţării sale cu Rusia.

"Dacă documentul este autentic, el arată fie duplicitatea lui Vucic faţă de Rusia, fie faptul că acesta este sub o presiune enormă din partea SUA să livreze arme Ucrainei", a spus Janusz Bugajski, expert în Europa de Est în cadrul Jamestown Foundation, un institut de politică externă.

Departamentul de Justiţie al SUA investighează această scurgere de informaţii, în timp ce Pentagonul evaluează daunele produse securităţii naţionale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇