Episodul misterios care ar fi putut schimba cursul războiului: Planul secret pregătit pentru Putin

Episodul misterios care ar fi putut schimba cursul războiului: Planul secret pregătit pentru Putin

Unul dintre documentele secrete ale Pentagonului dezvăluite recent menționează un plan secret de sabotare a lui Putin când acesta s-ar fi aflat în imposibilitatea de a reacționa.

Un raport clasificat arată că două personaje cu putere de decizie din conducerea Rusiei, Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, și Nikolai Patrușev, șeful Statului Major General al armatei Rusiei, plănuiau să-l saboteze pe Vladimir Putin când acesta se afla în imposibilitatea de a controla situația, iar momentul potrivit ar fi fost cel în care președintele Rusiei urma să înceapă tratamentul pentru cancer.

ADVERTISING

Agenția germană de presă Tagesspiegel a analizat documentele secrete publicate pe site-ul Discord și a descoperit un raport care arată că Moscova plănuia să transfere resurse din Taganrog, Rusia, către Mariupol, concentrându-și atenția pe flancul de sud al frontului. Potrivit sursei citate, Gerasimov nu a fost de acord cu lansarea unei ofensive în sudul Ucrainei. "L-a informat pe Putin că forțele ucrainene erau superioare celor ruse și a avertizat că Rusia ar suferi pierderi grele dacă atacul ar avea loc", arată documentul citat.

Gherasimov dorea să oprească mutarea trupelor ruse pentru ca trupele ruse din sudul Ucrainei "să rămână fără suflu", iar contraofensiva ucraineană să ducă la o înfrângere critică pentru capacitatea Moscovei de a mai continua războiul.

Tentativa de sabotaj avea obiectivul de a-l pune pe Putin într-o lumină proastă și să determine încheierea războiului. Sfârșitul războiului avea să se producă pe 5 martie 2022, când Putin urma să înceapă chimioterapia, iar serviciile secrete din Ucraina au aflat despre complotul de la Kremlin pe 17 februarie, se menționează în raportul secret.

ADVERTISING

Agenția germană notează că datele despre boala lui Putin nu au fost confirmate, dar se poate observa că pe site-ul Kremlinului nu figurează nicio mențiune în intervalul 3-6 mai 2022. Ultima întâlnire a lui Putin înaintea acestei pauze a fost o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, iar pe 6 martie 2022 toate discuțiile pe care le-a avut liderul rus au fost telefonice.

Alte documente analizate de Tagesspiegel includ date despre conflictul de notorietate dintre liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a escaladat până la punctul în care a fost nevoie ca Putin să intervină, organizând o întâlnire cu ei, pe 22 februarie anul acesta.

ADVERTISING

Documentele conțin abrevieri care indică faptul că informațiile sunt strict secrete și pot fi văzute doar de angajații cu acces la niveluri înalte de secretizare din Statele Unite și din celelalte țări din "Five Eyes", o alianță a serviciilor de informații din SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelendă și Canada, relatează The Indepedent.

Tagesspiegel precizează că nu este clar dacă informațiile din raportul divulgat sunt de încredere.

Pentagonul a admis că difuzarea neautorizată a documentelor scurse, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează "un risc foarte grav" în materie de securitate naţională. Șeful Pentagonului a subliniat, însă, că "un număr semnificativ de documente secrete divulgate au fost falsificate".

Zvonuri despre sănătatea lui Putin și despre faptul că ar suferi de cancer au circulat frecvent după declanșarea invaziei din Ucraina. Unele apariții publice ale liderului rus, în care acesta părea să aibă un echilibru ușor instabil sau un aspect fizic schimbat, au alimentat speculațiile despre o boală gravă.

Trei oficiali din serviciile de informații americane au spus pentru Newsweek, în iunie anul trecut, că au citit rapoarte clasificate în care se arată că în aprilie 2022 Putin a urmat tratament pentru un cancer în fază avansată. În aceeași lună, Dmitri Peșkov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat că președintele rus ar fi urmat tratament pentru un cancer tiroidian, spunând că starea de sănătate a lui Putin era "excelentă".

În mai 2022, Olga Lautman, de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a spus pentru Newsweek că "prezentarea simptomelor de boală" ale lui Putin a fost mai degrabă "teatru" și o "distragere a atenției".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇