Spionajul militar american analizează toate direcțiile posibile ale evoluției conflictului din Ucraina, inclusiv câteva scenarii „de neconceput”.
Scenariile sunt menționate în documentele secrete ale Pentagonului din 24 februarie 2023 obținute de New York Times.
Analiza a fost realizată de Agenția de informații a Departamentului Apărării al Statelor Unite la un an de la începerea invaziei din Ucraina și include patru evenimente care pot influența soarta războiului:
- moartea lui Zelenski;
- moartea lui Putin;
- o schimbare a conducerii armatei ruse;
- un atac al Ucrainei asupra Kremlinului.
Cotidianul american subliniază că astfel de scenarii sunt un produs de rutină pentru serviciile de informații și au rolul de a-i ajuta pe ofițerii din armată, politicieni și angajați ai guvernului să evalueze posibilele consecințe ale unor evenimente majore și să evalueze opțiunile pe care le au la dispoziție.
Documentul descrie felul în care fiecare dintre aceste situații poate duce la o escaladare a conflictului, la o încheiere negociată a acestuia sau dacă nu au vreun impact semnificativ asupra cursului războiului. În același timp, descrierea scenariilor nu precizează care dintre acestea sunt cele mai plauzibile.
"Unul dintre scenariile ipotetice prevede ce s-ar întâmpla dacă Ucraina atacă Kremlinul. Este identificată o paletă largă de potențiale implicații. Evenimentul ar putea duce la o escaladare, Putin răspunzând la revolta opiniei publice prin începerea unei mobilizări militare totale și luând în calcul folosirea armelor nucleare tactice. Sau temerile opiniei publice l-ar putea face să negocieze încheierea războiului", se arată în analiza spionajului militar american.
Administrația Biden s-a arătat foarte îngrijorată de perspectiva unei lovituri a Ucrainei asupra Moscovei, acțiune care ar duce la o escaladare dramatică a conflictului de către Rusia. Din cauza acestui pericol, Casa Albă a fost reținută în furnizarea sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune Kievului.
Publicarea ilegală a documentelor secrete americane este investigată de către Departamentul american al Apărării şi de către Departamentul Justiţiei. Pentagonul a admis că difuzarea neautorizată a acestor informaţii, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează "un risc foarte grav" în materie de securitate naţională.
Șeful Pentagonului a subliniat însă marți că "un număr semnificativ de documente secrete divulgate au fost falsificate"