Ziua 348: Prigojin lansează o provocare de duel aerian. Putin resimte prăbușirea veniturilor. Zelenski la Bruxelles?

Ziua 348: Prigojin lansează o provocare de duel aerian. Putin resimte prăbușirea veniturilor. Zelenski la Bruxelles?

Ziua 348 de război a debutat cu noi atacuri ale rușilor. O persoană a murit, iar alta a fost rănită luni dimineață, în urma unor bombardamente asupra orașului Bahmut, din Donețk.

În Enerhodar, construit în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, nu există apă caldă și căldură. În casele oamenilor sunt temperaturi de 10-15 grade Celsius.

Forțele ucrainene au anunțat că armata rusă a pierdut 870 de militari în ultimele 24 de ore, 10 blindate de luptă, 11 tancuri și 5 sisteme de artilerie.

Ucraina va avea un nou ministru al Apărării. Kirilo Budanov, şeful GRU, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, urmează să fie numit în această funcție. Are 37 de ani şi grad de general maior.

Iar primul tanc Leopard 2 dintre cele promise Ucrainei de Canada a ajuns în Polonia, a anunţat ministrul canadian al Apărării, Anita Anand. Forţele Armate ale Ucrainei vor fi instruite curând pentru folosirea acestui echipament.

În Rusia, Putin a aprobat vânzarea diviziei locale de servicii financiare a Mercedes-Benz dealer-ului auto rus Avtodom, iar Evgheni Prigojin îl provoacă pe Volodimir Zelenski la un duel aerian.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Bombardamente în Bahmut - O persoană a murit, iar alta a fost rănită luni, în urma unor bombardamente asupra orașului Bahmut, din Donețk, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko.
  • O dronă a explodat lângă orașul rusesc Kaluga, spune guvernatorul regional Vladislav Şapşa. E la subliniat că nimeni nu a fost rănit. Kaluga se află la aproximativ 150 km sud-vest de Moscova și la 260 km de granița cu Ucraina.
  • Pierderile Rusiei - Armata rusă a pierdut 870 de militari în ultimele 24 de ore, 10 blindate de luptă, 11 tancuri și 5 sisteme de artilerie, susţin forțele ucrainene.
  • Fără apă caldă și căldură în Enerhodar - În prezent, nu există căldură sau apă caldă în Enerhodar, construit în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa. În casele oamenilor sunt temperaturi de 10-15 grade Celsius, a declarat primarul Dmitro Orlov.
  • Ucraina s-a confruntat cu temperaturi de până la minus 20 grade în această iarnă, în același timp cu o criză umanitară, pe măsură ce Rusia lovește infrastructura civilă vitală. Zone din Dnipro, Donețk și Harkov sunt deosebit de vulnerabile, pentru că unele găzduiesc zeci de mii de persoane strămutate pe timpul iernii, în același timp în care infrastructura crucială – inclusiv energia și locuințele – este vizată de rachetele și artileria rusă.
  • Copii deportați din Ucraina - 16.220 de copii ucraineni au fost deportaţi din ţară de la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, a informat luni Biroul Avocatului poporului de la Kiev. În această perioadă, alţi 350 de copii au fost daţi dispăruţi şi au fost localizaţi în total 9.510 minori care erau de negăsit încă de la începutul conflictului.
  • Nou ministru al Apărării în Ucraina - Kirilo Budanov, şeful GRU, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, are 37 de ani şi grad de general maior. Urmează să fie numit în fruntea Ministerului ucrainean al Apărării, unde, în plin război, îl înlocuieşte pe Oleksii Reznikov. Detalii AICI.
  • Ajutor din Norvegia - Guvernul norvegian vrea să acorde - pe o perioadă de cinci ani - un ajutor în valoare de 75 de miliarde de coroane norvegiene (6,8 miliarde de euro) Ucrainei şi o asistenţă suplimentară ţărilor afectate de consecinţele Războiului rus din Ucraina.
  • Zelenski la Bruxelles? - Preşedintele ucrainean s-ar putea deplasa joi, la Bruxelles, pentru un summit al şefilor de stat şi de guvern al UE şi o intervenţie în faţa eurodeputaţilor, susţin surse europene citate de AFP. Dacă va fi confirmată, această vizită a lui Zelenski ar fi prima în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse din 24 februarie 2022.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din nou despre tancuri

  • Primul tanc Leopard 2 dintre cele promise Ucrainei de Canada a ajuns în Polonia, a anunţat ministrul canadian al Apărării, Anita Anand. “Primul tanc canadian Leopard 2 donat de noi Ucrainei a ajuns în Polonia. Alături de aliaţii noştri, vom instrui în curând Forţele Armate ale Ucrainei pentru folosirea acestui echipament”, a notat Anand pe Twitter.
  • Probleme cu tancurile - Tancurile pe care Ucraina le va primi de la țările membre NATO ar putea fi prea grele pentru multe dintre podurile din această țară, ceea ce ar putea limita folosirea lor, sunt de părere experții militari. Detalii AICI.
  • Ce se mai întâmplă cu tancurile din Germania - Germania se așteaptă să aibă în curând suficiente angajamente din partea altor țări UE pentru a trimite un contingent din tancurile Leopard-2 promise Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german. El a refuzat să nominalizeze țările care au promis până acum să trimită tancurile fabricate în Germania.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Provocare pentru Zelenski - Fondatorul grupului Wagner Evgheni Prigojin a făcut publică o înregistrare video cu el însuşi, în cockpitul unui avion militar, în care îl provoacă pe Volodimir Zelenski la un duel aerian. Serviciul de presă al lui Prigojin susţine că a fost filmată într-un bombardier Su-24. E cea mai recentă filmare dintr-o serie prin care Prigojin încearcă să se promoveze pe el şi armata sa privată drept vârful de lance al operaţiunilor ruse în estul Ucrainei. "Volodimir Oleksandrovici (Zelenski), am aterizat. Am bombardat Bahmut", a declarat Prigojin în videoclip. "Mâine, voi zbura pe un MiG-29. Dacă vrei, să ne întâlnim în ceruri. Dacă tu câştigi, primeşti Artiomovsk (Bahmut). Dacă nu, avansăm până la fluviul Nipru", a adăugat el.
  • Putin aprobă vânzarea Mercedes - Preşedintele rus a aprobat vânzarea diviziei locale de servicii financiare a Mercedes-Benz dealer-ului auto rus Avtodom, grupul auto german fiind aproape de vânzarea integrală a activelor sale din Rusia. În martie, Mercedes-Benz a suspendat producţia la fabrica din Rusia şi a oprit exporturile în această ţară, iar în octombrie a anunţat că se retrage complet de pe piaţa rusă, vânzând participaţiile sale din Rusia unui investitor local.
  • Kiril a lucrat pentru KGB - Kiril, care a devenit patriarhul ortodox al Rusiei, iar apoi un susţinător apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a lucrat sub numele de cod ”Mihailov” în anii ’70 pentru KGB, serviciul de informaţii externe al Uniunii Sovietice, în timpul Războiului Rece. Detalii AICI.
  • Șeful AIEA merge la Moscova - Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va efectua o vizită la Moscova săptămâna aceasta pentru continuarea negocierilor privind instituirea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporojie, a anunţat ministrul rus adjunct de Externe, Serghei Riabkov.
  • Anchetă pentru arme chimice - Comitetul de stat rus de anchetă examinează presupusa utilizare de arme chimice de către forțele ucrainene în apropierea orașelor Soledar și Bahmut. Republica Populară Donețk a raportat utilizarea de arme chimice de către dronele ucrainene în apropierea celor două localități.
  • Prăbuşirea veniturilor - Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei au scăzut cu 46% în ianuarie, comparativ cu aceeași lună din 2022, sub impactul plafonului de preț asupra exporturilor de petrol impus de aliații occidentali. Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că veniturile bugetare din ianuarie au fost cu 35% mai mici comparativ cu aceeași lună din 2022, ultima înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇