Ziua 270: Au fost găsite peste 700 de cadavre și 20 de locuri de tortură. Rusia, acord cu Iranul pentru fabricarea de drone. Centrala de la Zaporojie, atacată

Ziua 270: Au fost găsite peste 700 de cadavre și 20 de locuri de tortură. Rusia, acord cu Iranul pentru fabricarea de drone. Centrala de la Zaporojie, atacată

Ucraina a intrat în ziua 270 de război și autoritățile lucrează să restabilească funcționarea rețelei energetice, pentru a reduce numărul milioanelor de oameni care stau în întuneric și fără căldură, în condițiile în care temperaturile au scăzut și a fost înregistrată și prima zăpadă.

Mai multe obuze au lovit sâmbătă seara și duminică centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, iar Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru acest atac. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a condamnat atacul.

În teritoriile părăsite de ruși sunt găsite în continuare semne ale torturilor la care au fost supuși civilii ucraineni. Și media a descoperit un acord semnat de Rusia și Iran pentru fabricarea de drone.

Tot astăzi, ucrainenii au respins acuzațiile de crime de război lansate de Rusia și au explicat incidentul cu „execuția” soldaților ruși.

ADVERTISING

Ziua 269 de război. Liderii lumii pun presiune pe Rusia. Sute de dispăruți în Herson. Vizită surpriză la Kiev a premierului britanic.

Situația pe front

  • Statul major al armatei ucrainene a observat o creștere a trupelor ruse în orașul Lugansk, multe dintre efective fiind cazate în locuințele abandonate din Krasne și Simeikine, localități aflate la 30 km sud-vest de capitala regiunii. Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, alte forțe au fost aduse în Novoaidar, la 55 km est de Severodonețk, iar Petro Andriușcenko, consilierul primarului orașului Mariupol, a anunțat sosirea a 10.000-15.000 de militari ruși și a unor echipamente militare în raionul Mariupol. Acesta a adăugat că trupele nou mobilizate se desfășoară prin Mariupol pe linia de front, către vestul regiunii Donețk.
  • Rușii încearcă să-și extindă trupele prin desfășurarea unor unități înspre orașul Huleaipole, situat în estul regiunii Zaporojie. În următoarele săptămâni, Rusia va căuta să aducă mai multe trupe după ce unitățile de infanterie mecanizată mobilizate și-au încheiat pregătirea în regiunea Brest din Belarus.
  • Institutul pentru Studiul Războiului menționează că forțele ruse vor continua să folosească efective mobilizate și relocate pentru a reîncepe operațiuni ofensive în regiunea Donețk și pentru a păstra pozițiile defensive din regiunea Donețk.
  • În ultimele 24 de ore, rușii și-au continuat acțiunile ofensive din Bahmut, unde au suferit pierderi importante, Avdiivka și din vestul orașului Donețk, în timp ce forțele ucrainene și-au continuat contraofensiva pe linia Svatove-Kremina din regiunea Lugansk, arată ISW.
  • Peste 700 de cadavre au fost descoperite în zonele din regiunea Harkov, regiunea Doneţk şi regiunea Herson, iar 90% dintre victime sunt civili, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, informează ukrinform.net. El a mai spus că au fost găsite și peste 20 de locuri unde cetăţenii ucraineni au fost ţinuţi ilegal captivi şi torturaţi.
  • Autorităţile militare de la Kiev au anunţat că aproximativ 60 de soldaţi ruşi au fost ucişi într-un atac de artilerie cu rază lungă de acţiune în această săptămână, fiind a doua oară în ultimele patru zile când Ucraina susţine că a provocat pierderi majore inamicului într-un singur atac, informerază Reuters. Rusia ar fi suferit pierderile joi, când forţele ucrainene au bombardat oraşul Mîhailkva, situat la la 40 de kilometri sud de Herson.
  • Rusia a ajuns la un acord cu Iranul pentru a începe fabricarea a sute de drone pe teritoriul rus, potrivit cotidianului Washington Post, care citează surse din serviciile de informaţii americane şi ale altor state occidentale, transmite duminică Reuters. Oficiali ruşi şi iranieni au finalizat acordul în cursul unei întâlniri în Iran la începutul lui noiembrie.
  • Moscova acuză Ucraina că a atacat cu obuze centrala atomo-electrică ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei. Nu a fost detectată nicio scurgere de radiaţii, a transmis TASS, citând un oficial al operatorului nuclearo-electric rus Rosenergoatom, potrivit Reuters. 15 obuze au vizat sâmbătă seara şi duminică instalaţii ale centralei, iar proiectilele au fost trase în apropierea unei instalaţii de depozitare a deşeurilor nucleare şi a unei clădiri unde se află combustibil nuclear recent consumat, a indicat oficialul.
  • Kievul arată spre Rusia. Compania energetică ucraineană Energoatom a anunțat că cel puțin 12 obuze au lovit centrala, "țintind și distrugând exact infrastructura necesară pentru reluarea producției de energie", transmite Reuters, citată de The Guardian.
  • Agenția Internațională pentru Energie Atomică a condamnat, duminică, atacarea centralei de la Zaporojie. "Oricine ar fi în spate, trebuie să se oprească imediat. Așa cum am mai spus de multe ori, vă jucați cu focul!", a transmis Rafael Grossi, șeful agenției ONU.
  • Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de "execuţie" a prizonierilor de război ruşi, argumentând că în incidentul filmat, soldaţii ucraineni s-au apărat împotriva ruşilor care pretindeau că se predau, relatează France Presse. El spune că "extrasele video" prezentate de Moscova ca dovadă că Kievul a executat prizonieri de război ruşi arată de fapt că soldaţii ruşi "folosind predarea prefăcută", "au comis o crimă de război deschizând focul asupra forţelor armate ucrainene". Soldaţii ruşi ucişi în acest incident "nu pot fi, prin urmare, consideraţi prizonieri de război".
ADVERTISING

Alimentarea cu energie

  • Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei este sub control și nu este motiv de panică, informează ministerul ucrainean al Energiei, citat de Reuters. Autoritățile din întreaga țară au programat întreruperi ale alimentării cu curent pentru a contribui la reparații, a mai precizat ministerul, care a îndemnat familiile să își reducă consumul de energie cu cel puțin 25%. Șeful DTEK, cea mai mare companie privată de energie din țară, a spus că nu este nevoie ca oamenii să părăsească Ucraina.
  • În discursul său nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se lucrează în continuare la restabilirea energiei electrice în zonele vizate de loviturile rusești asupra infrastructurii din această săptămână, scrie CNN. "Cele mai multe probleme cu energia electrică sunt în orașul Kiev și în regiunea Kiev, în orașul Odesa și în regiunea Odesa, în orașul Harkov și în regiunea Harkov. Vinnytsia, Ternopil, Cherkasy, Chernihiv și alte regiuni - lucrătorii din domeniul energiei fac tot posibilul pentru a le oferi oamenilor o viață normală", a adăugat el.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇