Ziua 269 de război. Liderii lumii pun presiune pe Rusia. Sute de dispăruți în Herson. Vizită surpriză la Kiev

Ziua 269 de război. Liderii lumii pun presiune pe Rusia. Sute de dispăruți în Herson. Vizită surpriză la Kiev

Ziua 269 de război a început cu discursul președintelui ucrainean, Volodomir Zelenski, care este încrezător că va ajunge la pace cu Rusia în termenii doriți de țara sa. Pe de altă parte, NATO a denunţat un survol periculos al unor avioane de luptă ruseşti în Marea Baltică, în timp ce sute de persoane au fost reţinute sau au dispărut în regiunea Herson în perioada în care aceasta s-a aflat sub controlul Rusiei, iar zeci de persoane este posibil să fi fost torturate, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Yale într-un raport susţinut de Departamentul de Stat al SUA.

AFLĂ CELE MAI NOI INFORMAȚII DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA

ADVERTISING

Liderii celor mai multe state din regiunea Asia-Pacific au condamnat războiul din Ucraina în declaraţia finală a Summitului APEC de la Bangkok dată publicităţii sâmbătă, ei adăugându-şi astfel vocile la presiunea internaţională asupra Rusiei.

Iar premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelensky la Kiev, aceasta fiind prima vizită în Ucraina a oficialului britanic de la preluarea mandatului. În cursul vizitei, premierul britanic a confirmat continuitatea sprijinului țării sale pentru Ucraina.

DISCUȚII DESPRE PACE

  • Luptele aprige continuă în estul regiunii Doneţk, unde în 24 de ore forţele ucrainene au respins peste 100 de atacuri ruseşti reuşind să-şi menţină poziţiile şi să nu cedeze teritoriu, a anunţat vineri seara preşedintele Volodimir Zelenski. El a spus că în anumite zone sunt pregătite „succese viitoare” şi a sugerat că aceasta este baza pe care Ucraina îţi construieşte un „plan de pace” pe care l-a prezentat partenerilor occidentali invitându-i să se implice. „Cred că vom reuşi să punem în aplicare formula noastră de pace”, a opinat liderul de la Kiev.
  • De asemenea, el a cerut noi sancţiuni din partea Occidentului în contextul atacurilor masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei. "Este necesar un nou pachet de sancţiuni europene", a spus preşedintele Zelenski într-un mesaj video adresat studenţilor irlandezi."Agresiunea rusă nu se opreşte nici măcar o singură zi. Aşa cum minciunile ruseşti adresate lumii nu se opresc niciodată. Prin urmare, pentru toate acestea presiunea internaţională asupra Rusiei nu ar trebui să se oprească nici măcar o singură zi", a spus preşedintele Zelenski, citat de Agerpres.
  • După o zi şi jumătate de discuţii, cele 21 de ţări membre ale Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) au căzut de acord asupra unei declaraţii care critică conflictul şi perturbările economice mondiale declanşate de agresiunea militară rusă în Ucraina. ''Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina şi au subliniat că acesta cauzează suferinţe umane imense şi sporeşte vulnerabilităţile existente în economia mondială'', arată declaraţia finală a Summitului APEC. Documentul a fost aprobat de toate ţările membre ale APEC, inclusiv de Rusia şi China, aceasta din urmă abţinându-se să critice public Moscova pentru invadarea Ucrainei.
ADVERTISING

RUSIA TESTEAZĂ NERVII NATO

  • Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a anunţat vineri că două avioane de luptă ruseşti s-au apropiat în mod periculos şi neprofesionist, la începutul acestei săptămâni, de nave NATO care navigau în Marea Baltică într-o operaţiune de rutină, transmite AFP.
  • Incidentul a avut loc marţi dimineaţă, când cele două avioane ruseşti s-au apropiat de nave la "o altitudine de 91 de metri şi o distanţă de 73 de metri", fără ca piloţii acestora să răspundă la comunicaţii, a declarat comandamentul naval al NATO.

SITUAȚIA DE PE FRONT

  • Cercetătorii de la Universitatea Yale, într-un raport susţinut de Departamentul de Stat al SUA, au documentat detenţiile şi dispariţiile a 226 de persoane în Herson între lunile martie şi octombrie, dintre care un sfert ar fi fost torturaţi, iar cinci au murit în arest sau la scurt timp după eliberarea din arest. "Rusia trebuie să oprească aceste operaţiuni şi să îşi retragă forţele pentru a pune capăt unui război inutil pe care nu îl poate şi nu îl va câştiga, oricât de josnice şi disperate ar fi tacticile sale", afirmă Departamentul de Stat într-un comunicat referitor la raport.
  • Aproape jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei este „scoasă din funcțiune” în urma seriilor de lovituri rusești ce au început în octombrie, a declarat premierul ucrainean Denis Șmigal.
  • Cel puţin 437 de copii ucraineni au fost ucişi în urma invaziei Rusiei, a anunţat Procuratura Generală a Ucrainei, citată de Reuters. Peste 837 de copii au fost, de asemenea, răniţi, un număr despre care oficialii ucraineni afirmă că ”nu este definitiv”, deoarece încă verifică informaţii din zonele de luptă activă, zonele eliberate şi teritoriile încă ocupate de forţele ruse.
  • Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei ucrainene, informează dpa. Pentru a asigura adăpost numărului mare de soldaţi, o parte din populaţia civilă a fost strămutată forţat în alte zone.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇