Supărare la Moscova după retragerea din Herson: Elitele rusești cred că războiul e pierdut, Kremlinul își face iluzii

Supărare la Moscova după retragerea din Herson: Elitele rusești cred că războiul e pierdut, Kremlinul își face iluzii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pierderea Hersonului a fost „un eveniment foarte dureros” pentru elitele rusești, susțin surse de la Kremlin.

Seria de eșecuri militare din ultimele luni, culminând cu retragerea trupelor ruse din Herson, a tulburat încrederea care domnea la Moscova. O sursă din cercul apropiat al lui Vladimir Putin, citată de Meduza.io, susține că acest eveniment a stârnit îngrijorare în rândul elitelor de la Kremlin.

Și, ca în orice război, tabăra care se îndreaptă spre înfrângere începe să fie cuprinsă de neliniște și să caute o ieșire din situația critică.

"Există o înțelegere - am pierdut adevăratul război. Oamenii încep să se gândească cum vor trăi, ce poziție vor avea în viitor, pe ce să mizeze, cum să joace. Pe de o parte, au sentimente revanșarde. Pe de alta, va exista o cerere pentru normalizare și stabilitate", a spus sursa.

ADVERTISING

În schimb, în blocul politic al administrației prezidențiale ruse încă mai există ceva optimism, a declarat o altă sursă pentru publicația menționată. Kremlinul își axează acum aștepările pe trei linii mari:

  • Occidentul își va pierde consensul în susținerea Ucrainei din cauza nevoii de energie ieftină.
  • O schimbare a situației politice din Ucraina care s-ar solda cu demisia lui Vladimir Zelenski. Nimeni nu știe pe ce se bazează această așteptare.
  • În câteva luni armata rusă să devină mai pregătită pentru luptă, ca urmare a mobilizării, și să poată răsturna evoluția frontului.

Rușii habar n-au ce au avut și ce au pierdut

Potrivit AP, spre deosebire de elitele Rusiei, retragerea din Herson nu a avut niciun efect asupra stării de spirit a majorității populației. Opinia publică aproape că nu a băgat în seamă subiectul, fiindcă nu este interesată, iar ocupația rusă din Herson nu a fost suficient comunicată de propagandă.

ADVERTISING

Oprirea mobilizării i-a făcut mai întâi pe ruși să creadă că e de rău, apoi și-au dat seama că asta e în avantajul lor. Oamenii nu cunosc situația reală din Herson și de aceea cred explicația oficială despre necesitatea retragerii.

Datele sondajelor confirmă aceste teze, iar un oficial de rang înalt din conducerea unei regiuni a Rusiei a explicat că aceasta este îndepărtată de Herson și "are viața ei".

În același timp, surse din cercurile politice și de afaceri nu cred că Kremlinul va fi capabil să întoarcă soarta războiului. "Ceea ce s-a întâmplat în Herson este perceput ca o consecință a mizeriei statului, se pare că se așteptau la asta, dar nu la asemenea proporții", a spus un membru al partidului Rusia Unită.

ADVERTISING

Un alt oficial regional a spus că în cercul său "sentimentul că e războiul altcuiva a început să crească". "La început, 'operațiunea specială' a fost o acțiune care genera mândrie, mai ales pentru cei care erau interesați doar de informațiile oficiale. A urmat mobilizarea, dar nimeni nu te-a întrebat despre aceste decizii… Acolo sus se duce lupta (chiar și fără succes), dar ne afectează pe noi", a explicat acesta.

Nimeni nu îndrăznește să facă ceva contra lui Putin

Astfel de sentimente s-au infiltrat în administrația prezidențială și guvern. Sursele citate de Meduza.io au spus că în urma înfrângerilor pe linie ale armatei, elitele au devenit și mai preocupate de "închiderea totală a conducerii țării". "Nu ni se spune nimic, aflăm multe de la știri, atât ucrainene cât și occidentale", a spus o sursă apropiată de guvern.

Aceasta a adăugat că dezamăgirea a fost provocată și de acordul semnat de Moscova pentru permiterea exporturilor de cereale din Ucraina, iar opinia reprezentanților elitei care nu se mai regăsesc total în "operațiunea specială" e din ce în ce mai rezonabilă pentru oficialii de rang înalt.

Meduza a scris la începutul războiului că în rândurile oficialilor ruși s-a format o așa-zisă "aripă a liniștii". Reprezentanții acestia se limitează la îndeplinirea obligațiilor și respectarea instrucțiunilor privind războiul, dar nu au o retorică belicoasă. Din acest grup fac parte premierul Mihail Mișustin și primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Cu toată insatisfacția pe care le-a adus-o cursul defavorabl al războiului declanșat de Putin, niciun oficial sau om de afaceri din Rusia nu intenționează să acționeze împotriva liderului de la Kremlin, au precizat sursele citate. "Vreau doar ca toate astea să se termine cât mai repede", a spus una dintre acestea.

Deznodământul așteptat ar putea depinde, însă, în mare măsură, tocmai de trecerea la acțiune a elitelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇