Instrucțiuni de la Kremlin pentru propagandă: Cum trebuie prezentate „beneficiile” legii marțiale

Instrucțiuni de la Kremlin pentru propagandă: Cum trebuie prezentate „beneficiile” legii marțiale

Vladimir Putin a decretat legea marțială totală în regiunile ucrainene anexate ilegal și parțială pe teritoriul Rusiei. Prin asta este drastic limitată libertatea cetățenilor și este deschisă calea pentru abuzuri și mai mari ale regimului de la Kremlin.

Tocmai de aceea, odată cu decretul, a fost emis și un „manual” pentru canalele de propagandă, cu instrucțiuni stricte despre cum să „îndulcească” vestea pentru ruși. Jurnaliștii de la publicația rusă independentă Meduza.io au intrat în posesia acestui document.

ADVERTISING

Prima recomandare a Kremlinului este să fie ignorate toate consecințele: „Este important să fie asigurat publicul - nimic semnificativ nu se schimbă!”.

Propagandiștii trebuie să insiste pe faptul că legea marțială totală e declarată „doar în patru teritorii” - adică regiunile proaspăt anexate, unde oricum rușii pierd teren și măsura era oricum în vigoare și înainte de alipire sau autoritățile se comportau ca atare: Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk.

Pentru Rusia, propaganda trebuie să sublinieze că sunt făcute doar „recomandări” care să asigure securitatea „infrastructurilor critice”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jurnaliștii controlați de Kremlin sunt sfătuiți să facă o paralelă cu măsurile luate pentru combaterea Covid-19 și să spună că și acum, ca și atunci, nu e vorba decât despre puteri sporite acordate temporar guvernatorilor și că Moscova doar îi „coordonează”.

Iar cu aceste puteri sporite, guvernatorii nu vor face altceva decât să lucreze pentru binele poporului și mai mult, concentrându-se pe „mobilizarea industriei pentru a lucra pentru împlinirea nevoilor armatei și susținerea celor care luptă pe front și a familiilor lor”.

ADVERTISING

Un alt „beneficiu” pe care trebuie să-l sublinieze propaganda este „reducerea birocrației”.

„Autoritățile folosesc experiența obținută în lupta cu Covid-19, când totul s-a schimbat rapid și eficient”, evidențiază documentul.

Ziua 239 de război: Rușii au început să plece de lângă centrala Zaporojie și aduc trupe în Belarus. Am fost la un pas de un război mondial


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇