Ce prevede legea marțială pe care Putin a impus-o în teritoriile ocupate din Ucraina

Ce prevede legea marțială pe care Putin a impus-o în teritoriile ocupate din Ucraina

Legea marțială înlocuiește temporar autoritatea civilă cu cea militară și îi asigură Kremlinului un control mai strict asupra zonelor ocupate.

Decretul care introduce legea marțială, publicat pe site-ul Kremlinului, conferă puteri excepționale aparatului administrativ instalat de Rusia în Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, regiunile pe care Moscova le-a proclamat ca anexate în urma unor referendumuri nerecunoscute pe plan internațional, relatează The Guardian.

Documentul semnat de Vladimir Putin aduce, totodată, Rusia într-o fază mai avansată de pregătire a economiei pentru război. Președintele Rusiei a ordonat "mobilizarea economică" în opt provincii ale țării învecinate cu Ucraina, inclusiv Crimeea, anexată în 2014.

ADVERTISING

Putin a declarat că le oferă autoritate suplimentară liderilor provinciilor ruse pentru ca aceștia să mențină ordinea publică și să crească producția destinată războiului.

Potrivit The Kyev Independent, decretul îi împuternicește pe reprezentanții Rusiei în teritoriile ocupate să întărească controlul asupra transportului public și a elementelor de instrastructură critică, precum și să interzică plecarea cetățenilor din localitățile de reședință. Forțele ruse vor putea, de asemenea, să relocheze sau să deporteze locuitorii din teritoriile ocupate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Lucrăm la rezolvarea unor sarcini de anvergură foarte dificile pentru a asigura securitatea și viitorul sigur al Rusiei, pentru a ne proteja poporul", a afirmat Putin, după ce a anunțat că decretul de instituire a legii marțiale va fi trimis spre aprobare Consiliului Federației și Dumei de Stat (cele două camere ale Parlamentului rus).

Jake Cordell, jurnalist la Reuters, apreciază că intențiile reale ale Kremlinului merg mult mai departe decât ceea ce a spus Putin. "Decretele Kremlinului merg mult mai departe decât a lăsat să se înțeleagă Putin în discursul său (ca de obicei) privind legea marțială, prezentând noi măsuri de securitate radicale, restricții de circulație, controale ale vehiculelor și 'mobilizare economică' în cea mai mare parte din vestul și sudul Rusiei", a scris Cordell pe Twitter.

ADVERTISING

Potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti, citată de Kyev Independent, decretul va intra în vigoare joi, 20 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că impunerea legii marțiale în regiunile ocupate nu implică închiderea granițelor Rusiei, relatează publicația Meduza.

Ziua 238 de război. Putin decretează legea marțială în cele patru teritorii ucrainene anexate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇