Fostul vicepremier al Rusiei: Putin poate fi înlăturat de la putere, așa cum a fost anihilat Osama bin Laden

Fostul vicepremier al Rusiei: Putin poate fi înlăturat de la putere, așa cum a fost anihilat Osama bin Laden

Servicile secrete occidentale ar putea executa o operațiune de lichidare a liderului de la Kremlin, susține fostul vicepremier al Rusiei Alfred Koch.

Fostul demnitar rus care trăiește de mai mulți ani în exil a prezentat această ipoteză într-un articol intitulat „Rebeliune împotriva lui Putin. Când un dictator a fost dat jos în Rusia și ce se va schimba pentru Ucraina”, publicat de RBC-Ucraina.

Alfred Koch arată că, în cei 22 de ani în care a deținut puterea, Putin și-a condus guvernul după principiul "dezbină și stăpânește". Grupurile de interese din jurul președintelui rus nu se înțeleg foarte bine, ceea ce îi permite acestuia să le țină sub control.

ADVERTISING

Există "războaie adânci" între serviciile secrete ruse - FSB, fostul KGB, contra SVR - serviciul de informații externe al Rusiei, pe de o parte, și între aceste două structuri și GRU, serviciul de informații al armatei, pe de altă parte. Dar mai există și Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei) și alte "clanuri" care gravitează în jurul Kremlinului.

Faptul că liderul cecen Ramzan Kadîrov și oligarhul Evgheni Prigojin au început să critice deschis Ministerul rus al Apărării este o dovadă a acestor conflicte mocnite, explică autorul articolului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru a porni o revoluție, e nevoie, într-un fel sau altul, de cineva care să o organizeze - aceste mișcări nu încep singure. Koch crede că în Rusia nu există lideri care ar putea conduce un asemenea proces. Înainte de arestarea sa, Navalnîi era susținut de 10-15% din populația Rusiei, iar alți politicieni au o influență și mai mică.

Judecând după declinul lent al susținerii războiului, nu există o schimbare radicală în atitudinea opiniei publice.

În aceste condiții, capătă contur un scenariu în care serviciile speciale occidentale își asumă sarcina eliminării lui Putin, organizând o operațiune în stilul celor prin care au fost lichidați Osama bin Laden și Qasem Suleimani.

ADVERTISING

Această opțiune ar fi benefică nu doar pentru Occident, ci și pentru sistemul de putere de la Moscova, care ar obține astfel libertate de acțiune. "Generalii și anturajul civil al lui Putin ar spune: Vă mulțumim că ne-ați salvat, hai să punem capăt războiului și să dăm toată vina pe Putin", crede fostul vicepremier rus.

Potrivit acestuia, eșaloanele superioare ale sistemului nu pot, încă, să acționeze împotriva lui Putin, dar se vor alătura mișcării când vor începe revoltele pe întreg teritoriul Rusiei.

Scenariul riscant al răsturnării de la putere a lui Vladimir Putin e analizat, cu siguranță, de serviciile secrete și cancelariile vestice încă de la începutul războiului din Ucraina. Nu este pentru prima dată când ideea lichidării liderului de la Kremlin este prezentată public.

În martie, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat că o soluţie pentru oprirea războiului din Ucraina ar putea fi răsturnarea de la putere a lui Putin de către propriul popor. "Poate că asta este tot ceea ce ne-am putea dori, şi anume ca Putin să fie realmente eliminat fizic (printr-o revoltă – n.red.) pentru a opri toate acestea", a declarat el. Ulteror, Asselborn a spus că a pronunţat acele cuvinte "sub impulsul emoţiei".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇