Putin, pierdut într-un labirint construit de propria nebunie 

Furie, frustrare și pesimism sunt sentimentele care-l domină pe președintele Rusiei după avarierea Podului Kerci de către forțele speciale ucrainene. Măsurile luate de acesta nu pot ascunde lipsa de strategie, de soluții și de resurse ale Moscovei, care a pornit un război mai mare și mai complicat decât se aștepta.
Putin, pierdut într-un labirint construit de propria nebunie 
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Forțele ruse din Herson se așteaptă la un atac devastator din partea armatei ucrainene, pe frontul de sud.
  • Rusia a fost etichetată de Consiliul Europei ca fiind stat terorist. Unul dintre efecte e că statele europene vor putea să folosească legislația specifică împotriva Rusiei în ce privește circulația persoanelor, negocierile economice și relațiile politice.
  • După umilința suferită în urma atacului reușit de ucraineni asupra podului Kerci, FSB s-a întors din nou în prima linie.
  • Cea mai eficientă armă pe care o deține și o folosește armata Rusiei e drona Shahed, de producție iraniană.
  • SUA și NATO fac tot posibilul pentru a oferi Ucrainei tot ce are nevoie pentru a putea lupta cu aceeași intensitate și pe perioada iernii.

Guvernatorul regiunii ocupate Herson a cerut ajutorul Kremlinului pentru evacuarea civililor din orașele aflate în zona ofensivei ucrainene pentru că a observat o intensificare a luptelor.

„Orașele Herson și Nova Kakhovka, Hola Pristan și Ciornobaivka sunt supuse atacurilor zilnice cu rachete”, a spus Vladimir Saldo, guvernatorul regiunii, numit de Rusia, într-un videoclip postat online. 

ADVERTISING

„Aceste lovituri cu rachete provoacă daune grave locuitorilor. Printre țintele lovite de rachete se numără hoteluri, clădiri rezidențiale, piețe, locuri în care sunt mulți civili”, a mai anunțat guvernatorul, citat de agenția Associated Press.

Mesajul are un dublu rol. Primul, într-adevăr, e de îngrijorare în fața avansului trupelor ucrainene care se apropie de orașul Herson, punct strategic pentru întregul front de sud, dar al doilea rol al mesajului este de a învinovăți Ucraina că atacă, prin proiectile de artilerie, “obiective civile”, în realitate, exact ce face Moscova de o săptămână, după ce forțele speciale ale Kievului au reușit să avarieze podul Kerci, cel care leagă Peninsula Crimeea de Rusia.

Rusia, stat terorist

În data de 13 octombrie, Consiliul Europei, "cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent", printr-o rezoluție adoptată de Adunarea Parlamentară (APCE), cu 99 de voturi pentru și o absență, a decis că “actualul regim politic din Rusia este unul terorist”.

Expresia apare la alineatul 13, punctul 7, din document și va avea consecințe importante asupra relațiilor celor 46 de state europene, membre ale Consiliului, cu Rusia, deschizând ușa pentru noi sancțiuni politice, economice și militare.

“Au trecut opt luni de când Federația Rusă a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Această agresiune brutală și inumană provoacă suferințe imense, distrugeri și strămutare de persoane, la un nivel nemaivăzut în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Agresiunea trebuie condamnată fără echivoc ca o crimă în sine, ca o încălcare a dreptului internațional și ca o amenințare majoră la adresa păcii și securității internaționale”, se arată în expunerea de motive a rezoluției adoptate de APCE.

Conducerea politică de la Kiev a cerut în repetate rânduri, prezentând dovezi de tortură, de crime de război și de atacuri intenționate asupra civililor, ca regimul de la Moscova să fie considerat unul “terorist”.

Odată cu adoptarea rezoluției, acțiunile statelor membre urmează să se schimbe față de Rusia, reducând contactele diplomatice, politice și economice cu această țară.

Un alt efect al rezoluției este că statelor europene le va fi greu să poarte discuții cu un “stat terorist”, această rezoluție fiind și o garanție oferită Ucrainei că nu se va negocia, peste capul Kievului, o pace cu Rusia.

Pornind de aici, se poate spune că teoria vehiculată de unii lideri politici “pace contra teritorii” nu mai are nicio susținere oficială în Europa.

FSB reintră în grațiile lui Putin

Atacul forțelor speciale ucrainene asupra Podului Kerci a fost resimțit din plin de Vladimir Putin. 

Președintele Rusiei a reacționat rapid, schimbând comanda militară a operațiunilor din Ucraina, declanșând o campanie de teroare prin bombardare și atacuri cu drone a orașelor importante din țara vecină, dar și readucând FSB, principala agenție de informații, la conducerea strategică a conflictului.

La o lună după începerea invaziei, Vladimir Putin a scos, în măsura în care se putea, FSB din zona de coordonare a “operațiunii speciale”. 

A luat această decizie din cauza faptului că rapoartele serviciului de informații l-au asigurat că Ucraina nu va rezista mai mult de trei zile presiunii militare a Rusiei.

Pentru că s-au înșelat, grav, Putin a decis să aducă la comandă GRU, agenția de informații a armatei, adică să-l pună pe Serghei Șoigu la comanda militară și informativă a invaziei.

După umilința suferită în urma atacului reușit de ucraineni asupra podului Kerci, un obiectiv strategic și simbolic de care depinde controlul rusesc asupra Peninsulei Crimeea, FSB s-a întors din nou în prima linie.

“Securitatea Podului Crimeea, o structură cu o vastă semnificație simbolică și militară, a fost predată FSB de către Putin. Nimeni nu vorbește de nicio consecință pentru agenție, chiar dacă trupele de frontieră sunt parte integrantă a FSB, iar acestea au fost păcălite de forțele speciale ucrainene, care au intrat în Rusia cu arme, muniție și dispozitive explozive - camionul suspect conținea două tone de explozibil și se îndrepta spre Crimeea, plecând din Rusia”, a scris jurnalistul rus Andrei Soldatov, anunțând revenirea FSB pe culoarele puterii de la Kremlin.

“FSB, în urma atacului, a obținut un control mult mai mare asupra securității ruse, acesta fiind un succes birocratic, dar s-ar putea să nu mai arate atât de bine dacă rețelele de spionaj ucrainene sunt capabile să lovească din nou ținte importante din Rusia”, a mai adăugat Soldatov, un specialist în analizarea serviciilor secrete din Rusia.

Un Putin nedormit spune totul despre starea de spirit de la Kremlin

În data de 12 octombrie, Vladimir Putin, cu semne vizibile de nesomn pe față, s-a întâlnit cu fiica Olgăi Kachura, o luptătoare rusă în teritoriile separatiste din estul Ucrainei. 

Kachura, pe front din 2014, a fost eliminată de ucraineni la sfârșitul lunii iulie 2022, când un proiectil a lovit mașina în care se afla. Femeia avea 52 de ani.

Putin i-a dat o diplomă de onoare fiicei prin care mama sa a fost decorată, primind ordinul de “Erou al Federației Ruse”.

Scena propagandistică n-ar avea niciun fel de relevanță dacă n-ar prezenta imaginea unui Vladimir Putin istovit, întunecat și lipsit de entuziasm.

Cea mai eficientă armă pe care o deține și o folosește armata Rusiei e drona Shahed, de producție iraniană. 

Putin terorizează populația civilă din Ucraina cu ajutorul unei arme de import, arătând încă o dată cât de depășită e dotarea militară a Kremlinului.

SUA și statele NATO au decis să le trimită ucrainenilor sisteme performante de apărare anti-aeriană astfel încât dronele iraniene să fie neutralizate, iar Moscova să nu mai poată lovi ținte din țara vecină.

Press conference of NATO Secretary General Stolten
Lloyd Austin, secretarul de stat al Apărării din SUA, și Jens Stoltenberg, secretar general NATO, deciși să ajute Ucraina să lupte și pe timpul iernii - Foto: Hepta.ro

„Mă aștept ca Ucraina, pe parcursul iernii, să continue să facă tot posibilul pentru a-și recâștiga teritoriul și pentru a fi eficientă pe câmpul de luptă, iar noi vom face tot posibilul pentru a ne asigura că au ceea ce le trebuie pentru a-și atinge obiectivele”, a declarat Lloyd J. Austin, secretarul Apărării din SUA, la o întâlnire a oficialilor militari de rang înalt din 50 de țări care ajută Ucraina, citat de New York Times.

Decizia aliaților de a sprijini Kievul e fără echivoc, existând proiecții că, până în luna decembrie, Rusia va putea fi împinsă dincolo de limitele teritoriale existente înainte de începerea invaziei din 24 februarie 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇