Merkel nu regretă politica energetică față de Rusia de pe vremea când era cancelar

Merkel nu regretă politica energetică față de Rusia de pe vremea când era cancelar

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat, joi, că ”nu regretă cursul” pe care Guvernul ei l-a urmat referitor la politica energetică şi Rusia în perioada mandatelor sale, despre care criticii spun că a lăsat cea mai mare economie a Europei prea dependentă de gazul rusesc. Ea a declarat că ”întotdeauna acţionezi conform perioadei în care te afli”, relatează Reuters.

”Întotdeauna acţionezi conform perioadei în care te afli”, a spus Merkel reporterilor în Lisabona, când a fost întrebată despre abordarea guvernului ei a relaţiei cu Rusia.

ADVERTISING

Merkel, care s-a retras din politică anul trecut, după 16 ani în calitate de cancelar, a spus că nu a crezut niciodată în noţiunea de ”Wandel durch Handel” sau în schimbarea prin comerţ.

”În acest sens, nu regret deloc deciziile, mai degrabă cred că a fost corect din perspectiva vremii”, a spus ea, adăugând că gazul rusesc ieftin a permis Germaniei să continue cu eliminarea treptată a energiei nucleare şi a celei bazate pe cărbune.

Inflaţia germană, determinată în mare parte de creşterea exponenţială a preţurilor la energie, a ajuns la 10,9%, iar guvernul s-a angajat să cheltuiască miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile să plătească facturile mari la energie

ADVERTISING

”Această invazie brutală a Rusiei a adus acum o schimbare. Acesta este un punct de cotitură”, a spus Merkel referitor la politica energetică a Germaniei.

Aceasta a fost o sarcină a noului Guvern al Germaniei, condus de social-democratul Olaf Scholz, de care trebuie să se ocupe, a subliniat fostul cancelar.

Merkel a vorbit la un eveniment de anunţare a câştigătorului Premiului Gulbenkian pentru Umanitate, în calitate de preşedintă a juriului.

Germania şi alte state europene încearcă să pună capăt dependenţei lor de petrol şi gaze ruseşti, după ce Putin a lansat invazia rusă în Ucraina, ca parte a ceea ce el numeşte o ”operaţiune militară specială”.

ADVERTISING

Anul trecut, 55% din importurile de gaze germane au venit din Rusia, acesta fiind rezultatul parţial a promovării de către Merkel a relaţiilor economice cu Rusia şi a sprijinirii controversatului gazoduct Nord Stream 2, chiar şi după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea în 2014

Autorizarea gazoductului Nord Stream 2, conceput pentru a dubla importurile de gaze din Rusia către Germania prin Marea Baltică, a fost suspendată în zilele premergătoare invaziei ruse în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇