Merkel nu se învinovățește pentru războiul din Ucraina: Nu am pentru ce să mă scuz

Merkel nu se învinovățește pentru războiul din Ucraina: Nu am pentru ce să mă scuz

Fostul cancelar Angela Merkel spune că nu regretă nimic din modul în care a relaționat cu Vladimir Putin în cei 16 ani în care ea a fost la cârma Germaniei.

Merkel este convinsă că, dacă guvernul ei nu bloca în 2008 planul de aderare a Ucrainei la NATO, Putin ar fi văzut asta ca o declarație de război, potrivit The Guardian.

„M-aș fi simțit foarte prost dacă aș fi zis 'nu are niciun rost să vorbim cu acel om (Putin - n.red.)'. Este o mare tragedie că nu a funcționat, dar nu mă învinovățesc pentru asta și nu am pentru ce să prezint scuze.

ADVERTISING

(În 2008 - n.red.) Ucraina nu era țara pe care o știm acum. Era o Ucraina foarte divizată, chiar și forțele reformiste - Iulia Timoșenko și Viktor Iușcenko - erau în conflict. Asta înseamnă că era o țară care nu avea o democrație consolidată”, a spus Merkel, precizând că la acea vreme la conducere erau oligarhii.

Ziua 105 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Fostul cancelar spune că s-a gândit la binele Ucrainei atunci când i-a blocat ascensiunea la NATO.

„Nu poți să devii stat membru NATO de pe-o zi pe alta. Este un proces și în timpul acestui proces știam că Putin ar fi făcut ceva care nu ar fi fost spre binele Ucrainei”, a mai spus Merkel, precizând că, deși nu îi împărtășește perspectiva, știe cum gândește Putin, și acesta ar fi considerat că este „o declarație de război”.

ADVERTISING

Merkel a apărat și acordurile de la Minsk, încheiate după anexarea Crimeii în 2014, unde Germania a fost mediator, alături de Franța, Marea Britanie și SUA.

„Au ajutat la calmarea situației și au dat Ucrainei timp să devină țara care este acum”, a explicat fostul cancelar, lăudând calitățile de lider ale lui Zelenski.

Merkel spune că a văzut semnele posibilității ca Rusia să invadeze din nou Ucraina încă din ultimele săptămâni ale mandatului său, când a participat la ultimul summit G20 în calitate de cancelar.

ADVERTISING

„Au fost multe indicii și am vorbit mult despre asta. Mi-am dat seama atunci că Putin nu mai ia în seamă acordurile de la Minsk.

Ce se întâmplă e o mare greșeală din partea Rusiei, o încălcare a regulilor internaționale care ne-au permis să coexistăm în Europa în pace. Dacă tot continuăm de-a lungul secolelor să ne certăm pe ce teritorii aparțin cui, atunci vom fi în război non-stop.

Nu împărtășesc opinia dlui Putin, ca să fie clar. Dar nici nu am reușit să creăm o arhitectură de securitate care să fi putut preveni asta (războiul din Ucraina - n.red.) Și asta ar trebui să ne dea de gândit”, a subliniat Angela Merkel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇