Merkel nu se învinovățește pentru războiul din Ucraina: Nu am pentru ce să mă scuz

Merkel nu se învinovățește pentru războiul din Ucraina: Nu am pentru ce să mă scuz

Fostul cancelar Angela Merkel spune că nu regretă nimic din modul în care a relaționat cu Vladimir Putin în cei 16 ani în care ea a fost la cârma Germaniei.

Merkel este convinsă că, dacă guvernul ei nu bloca în 2008 planul de aderare a Ucrainei la NATO, Putin ar fi văzut asta ca o declarație de război, potrivit The Guardian.

„M-aș fi simțit foarte prost dacă aș fi zis 'nu are niciun rost să vorbim cu acel om (Putin - n.red.)'. Este o mare tragedie că nu a funcționat, dar nu mă învinovățesc pentru asta și nu am pentru ce să prezint scuze.

ADVERTISING

(În 2008 - n.red.) Ucraina nu era țara pe care o știm acum. Era o Ucraina foarte divizată, chiar și forțele reformiste - Iulia Timoșenko și Viktor Iușcenko - erau în conflict. Asta înseamnă că era o țară care nu avea o democrație consolidată”, a spus Merkel, precizând că la acea vreme la conducere erau oligarhii.

Ziua 105 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Fostul cancelar spune că s-a gândit la binele Ucrainei atunci când i-a blocat ascensiunea la NATO.

„Nu poți să devii stat membru NATO de pe-o zi pe alta. Este un proces și în timpul acestui proces știam că Putin ar fi făcut ceva care nu ar fi fost spre binele Ucrainei”, a mai spus Merkel, precizând că, deși nu îi împărtășește perspectiva, știe cum gândește Putin, și acesta ar fi considerat că este „o declarație de război”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Merkel a apărat și acordurile de la Minsk, încheiate după anexarea Crimeii în 2014, unde Germania a fost mediator, alături de Franța, Marea Britanie și SUA.

„Au ajutat la calmarea situației și au dat Ucrainei timp să devină țara care este acum”, a explicat fostul cancelar, lăudând calitățile de lider ale lui Zelenski.

Merkel spune că a văzut semnele posibilității ca Rusia să invadeze din nou Ucraina încă din ultimele săptămâni ale mandatului său, când a participat la ultimul summit G20 în calitate de cancelar.

ADVERTISING

„Au fost multe indicii și am vorbit mult despre asta. Mi-am dat seama atunci că Putin nu mai ia în seamă acordurile de la Minsk.

Ce se întâmplă e o mare greșeală din partea Rusiei, o încălcare a regulilor internaționale care ne-au permis să coexistăm în Europa în pace. Dacă tot continuăm de-a lungul secolelor să ne certăm pe ce teritorii aparțin cui, atunci vom fi în război non-stop.

Nu împărtășesc opinia dlui Putin, ca să fie clar. Dar nici nu am reușit să creăm o arhitectură de securitate care să fi putut preveni asta (războiul din Ucraina - n.red.) Și asta ar trebui să ne dea de gândit”, a subliniat Angela Merkel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇