Ziua 105 de război: Primul miliard de dolari din cele 40 promise de SUA a ajuns la Kiev

Ziua 105 de război: Primul miliard de dolari din cele 40 promise de SUA a ajuns la Kiev

În ziua 105 de război, trupele ucrainene încă luptau cu forțele ruse pentru fiecare centimetru din Severodonețk, în timp ce alte orașe din regiunea de est Donbas sunt țintite de lovituri aeriene tot mai intense.

Rusia a pierdut până acum 31.500 de militari în război. Un oficial al administrației militare din Odesa a declarat că la fiecare cinci minute un soldat rus moare în Ucraina.

Volodimir Zelenski a avertizat că urmează „cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie.

Totuși, primul miliard de dolari din ajutorul promis de SUA a ajuns deja la Kiev, pentru a susține economia Ucrainei.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de miercuri, 8 iunie, ziua 105 de război:

23:20 - Legiunea formată din luptători străini care apără Ucraina a denunţat procesul anunţat de presa ucraineană împotriva unuia dintre membrii săi, un britanic capturat de separatiştii proruşi, care riscă să fie executat, deși aceasta ar fi o crimă de război. În regiunile separatiste pedeapsa cu moartea nu este interzisă, ca în Rusia.

23:12 - Ucraina a primit deja primul miliard de dolari din pachetul de ajutor de 40 de miliarde aprobat de Congresul SUA luna trecută. Anunțul a fost făcut de Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A. Brink.

23:01 - Legiunea Internaţională pentru Apărarea Ucrainei (LIDU) denunţă miercuri procesul, anunţat în presa ucraineană, al unuia dintre membrii săi, de origine britanică, Andrew Hill, luat prizonier de către separatişti proruşi, relatează AFP.

ADVERTISING

22:33 - Jurnalistul de investigație rus Andrei Soldatov anunță că a fost trecut pe lista celor dați în urmărire națională și internațională de către Moscova. El este căutat după ce a declarat într-un interviu că mai mulți generali FSB au fost arestați din cauza războiului din Ucraina.

21:41 - Președintele Zelenski a anunțat că s-a întâlnit la Kiev cu filantropul american Howard Buffet, fiul investitorului miliardar Warren Buffet, pentru a discuta despre eforturile de reconstrucție a țării.

21:27 - Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avut parte de o surpriză în Turcia, într-o conferință de presă, când un jurnalist i-a pus o întrebare incomodă și neașteptată despre războiul din Ucraina.

„În afară de cereale, ce alte bunuri aţi mai furat din Ucraina şi cui le-aţi vândut?”, l-a întrebat jurnalistul Muslim Umerov.

20:50 - Cele mai noi vești din regiunea Lugansk și orașul Severodonețk arată că nu există niciun pericol ca trupele ucrainene din zonă să fie încercuite, chiar dacă forțele ruse controlează temporar 90% din regiune, potrivit guvernatorului Haidai.

19:27 - Fostul prim-ministru al Ucrainei Iulia Timoșenko l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut rațional, rece, crud, răul întruchipat” și a susținut că acesta e hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin și Petru cel Mare.

19:06 - Forţele ruse îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat miercuri şefa centrului de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, citată de agenţia de presă Ukrinform și Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

18:48 - Forțele ucrainene au fost respinse de un bombardament rusesc în orașul Severodonețk, iar acum mai controlează doar periferia acestuia, potrivit guvernatorului din Lugansk, Serhiy Haidai.

Acesta a precizat că nu mai avea sens ca forțele speciale ucrainene să rămână în oraș, după ce rușii au pus totul la pământ cu artileria și lovituri aeriene.

„Dar luptele continuă, forțele noastre apără Severodonețk, este imposibil să spunem că rușii controlează complet orașul”, a menționat oficialul ucrainean.

18:02 - Sancțiunile impuse miliardarului rus Alisher Usmanov și celor două surori ale sale ar putea fi suspendate, după o contestație la Curtea de Justiție Europeană depusă de omul de afaceri descris cândva drept unul dintre „oligarhii favoriți” ai lui Vladimir Putin.

17:10 - Un fost ofițer de informații britanic a declarat pentru BBC Radio 4 că Putin nu va rămâne la putere mai mult de 3-6 luni de acum înainte. Christopher Steele a spus că după ce sancțiunile impuse Rusiei vor avea efect complet, "zilele lui Putin" vor fi numărate. El a adăugat că sănătatea liderului de la Kremlin se deteriorează, iar dacă sursele americane și britanice nu greșesc, acesta va fi "incapacitat" în termenul amintit.

16:45 - Kievul confirmă schimbul de soldați morți cu Rusia. Fiecare tabără a trimis celeilalte 50 de trupuri ale militarilor uciși, în acest acord fiind incluși 37 de luptători din oțelăria Azovstal, a anunțat ministrul ucrainean al Reintegrării, citat de The Guardian. El a mai spus că schimbul a avut loc pe linia de sud-est a frontului, în regiunea Zaporojie, iar aceste acțiuni ar putea continua.

ADVERTISING

16:35 - Cum acționează trupele lui Kadîrov - trag la nimereală în boscheți:

16:10 - Ucraina a confiscat proprietăți ale companiilor din Rusia și Belarus în valoare de peste 21 de milioane de dolari. Printre bunurile preluate de guvernul de la Kiev se numără vagoane de tren în valoare de peste 17 milioane de dolari și bunucuri evaluate la peste 4,4 milioane de dolari, a anunțat procurorul general al Ucrainei.

15:55 - Rabinul-șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, a părăsit Rusia din cauza presiunilor pentru susținerea invadării Ucrainei. "Pot în sfârșit să împărtășesc faptul că socrii mei, rabinul șef al Moscovei @PinchasRabbi și @Rebbetzin Dara Goldschmidt, au fost presați de autorități să sprijine "operațiunea specială" din Ucraina - și au refuzat", a scris pe Twitter nora rabinului.

15:25 - Alimentele au devenit parte din "arsenalul terorii" Rusiei, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează CNN. Ea a subliniat necesitatea urgentă de a restabili transportul în porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Acesta este un asediu rece, insensibil şi calculat al lui Putin asupra unora dintre cele mai vulnerabile ţări şi oameni din lume. (…) alimentele au devenit acum parte din arsenalul terorii Kremlinului şi nu putem tolera acest lucru", a spus ea în Parlamentul European de la Strasbourg.

15:10 - Forţele ucranene ar trebui să se retragă din Severodoneţk în poziţii mai bine fortificate, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk citat de AFP. "Poate că ar trebui să ne retragem", a spus Serghei Gaidai la un postul TV. El a dat însă asigurări că o retragere nu ar însemna o abandonare definitivă a oraşului. "Sunt bombardamente peste tot, 24 de ore din 24", iar Rusia îşi concentrează toate forţele în regiune, a subliniat el.

14:35 - "Orice întâlnire între președinții rus și ucrainean trebuie să fie productivă și bine pregătită", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Guardian. Acesta a acuzat sancțiunile occidentale pentru că aruncă Rusia într-o "criză artificială a datoriilor".

14:05 - Ucraina va judeca încă opt crime de război comise de trupele ruse, a declarat procurorul general Irina Venediktova. Ea a spus că noile cazuri se adaugă celor trei judecate deja, relatează The Guardian.

13:27 - 31.500 de militari ruși au murit în Ucraina de la începerea războiului, conform celui mai recent bilanț estimativ anunțat de Kiev. Rusia a mai pierdut, printre altele, 1.393 de tancuri, 3.429 de blindate, 703 sisteme de artilerie, 96 de sisteme de apărare antiaeriană, 212 avioane, 178 de elicoptere și 2.406 vehicule.

13:05 - Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a descris drept "fructuoase" discuțiile de la Ankara cu șeful diplomației ruse, Serghi Lavrov. El a spus că planul ONU de deschidere a unui coridor maritim pentru reluarea exporturilor de cereale a fost rezonabil și e nevoie de mai multe discuții cu toate părțile pentru asigurarea siguranței navelor.

12:55 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat după întâlnirea cu omologul său turc că este responsabilitatea Ucrainei să rezolve problema exporturilor de cereale, întrucât Rusia a făcut tot ce era necesar. "Spunem zilnic că suntem pregătiți să garantăm siguranța navelor care ies din porturile ucrainene și trec prin Bosfor. Suntem gata să o facem în cooperare cu colegii turci", a spus el.

"Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea acestora, fie prin marcarea coridoarelor sigure, nimic mai mult", a continuat Lavrov, citat de The Guardian. El a adăugat că Rusia garantează că, dacă Kievul deminează porturile, nu va folosi această situație pentru a ataca Ucraina.

12:43 - 5 morți și cel puțin 12 răniți este bilanțul ultimelor atacuri ruse din regiunea Harkov, a anunțat un oficial ucrainean citat de Sky News. Potrivit acestuia, bombardamentele au distrus mai multe locuințe, un supermarket și alte clădiri.

12:30 - Aproximativ 15 milioane de ucraineni vor avea nevoie de ajutor psihologic din cauza războiului, a declarat ministrul Sănătății, Viktor Liașko. Acesta a mai spus că 3-4 milioane dintre aceștia vor avea nevoie de tratament medical ca urmare a experiențelor traumatizante pe care le-au trăit.

12:10 - Peste 1.000 de militari ucraineni care s-au predat la oţelăria Azovstal au fost duși în Rusia pentru investigaţii, anunță TASS, citând o sursă din forţele de ordine, potrivit CNN. "Agenţiile de aplicare a legii lucrează îndeaproape cu ei", relatează instituția rusă de presă.

11:45 - "Nimeni nu va preda Severodonețk", a scris Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk pe Telegram. Acesta a anunțat că în centrul regiunii se dau cele mai intense confruntări. "Lupte dure au loc în Severodonețk, apărătorii noștri luptă pentru fiecare centimetru din oraș", a scris el. Haidai a adăugat că rușii nu controlează ruta Lisiceansk - Bahmut, pe care o bombardează puternic. "Nu folosim acest drum, e prea periculos", a scris oficialul.

11:20 - Primul tren cu cereale furate din regiunea ucraineană Melitopol a plecat spre Crimeea, anunță The Kyev Independent. Agenția rusă de presă Interfax a transmis marți, citând surse din administrația rusă din Zaporojie, că o garnitură de 11 vagoane a părăsit Melitopol.

11:00 - Potrivit ministrului ucrainean al Agriculturii, 75% din suprafața agricolă de anul trecut a fost însămânțată.

10:40 - Ce a mai rămas dintr-un mall din Harkov bombardat de ruși cu rachete "de mare precizie":

10:20 - Banca Mondială a aprobat un ajutor suplimentar de aproape 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, anunță CNN. Această tranșă face parte din pachetul de sprijin de peste 4 miliarde de dolari menit să asigure salariile funcționarilor și al lucrătorilor din serviciile sociale. Instituția a acordat până acum Kievului un ajutor financiar de aproape două miliarde de dolari.

În aprilie, ministrul ucrainean de Finanțe estima că în curând ar putea fi nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru ca economia țării să rămână funcțională.

10:05 - "Cartea torţionarilor", care îi menționează pe autorii crimelor de război comise, soldaţi şi comandanţi ai armatei ruse, cât şi comandanţii acesteia, va fi lansată în Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său de marţi seară, relatează CNN. În aprilie, procurorul general al Ucrainei a declarat că biroul ei investighează aproape 6.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de forţele ruse.

09:53 - Armata ucraineană își păstrează pozițiile în Severodonețk, în ciuda atacurilor din trei direcții ale trupelor ruse și niciuna dintre părți nu pare să fi avansat, anunță ministerul britanic al Apărării. Pozițiile ucrainene s-au aflat sub foc intens în Avdiivka, Novopavlivska și Zaporojie, iar în Sloviansk sunt în desfășurare operațiuni de asalt. Rusia și-a intensificat activitatea aeriană în jurul orașului Bahmut, relatează BBC.

09:30 - Forțele ucrainene au atacat de cel puțin patru ori în ultimele 24 de ore pozițiile ruse din sudul țării, a declarat Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, citat de The Kyev Independent. "La fiecare cinci minute, un soldat rus moare în Ucraina", a scris el pe Facebook.

May be a cartoon of text
Sursa: Facebook / Serghei Bratciuk

09:11 - Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei, precum şi muniţie şi piese de schimb, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Oslo.

08:46 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sosit în Turcia pentru a discuta despre deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina.

08:31 - International Business Machines Corp (IBM.N) îşi încetează activitatea în Rusia şi a început să îi concedieze pe angajaţii din ţară. După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, IBM s-a alăturat altor sute de companii care şi-au suspendat afacerile în această ţară.

08:02 - SUA și aliații vor să trimită Ucrainei rachete antinavă. Un oficial de la Casa Albă a confirmat pentru Vocea Americii că SUA vor furniza Ucrainei nave de apărare de coastă fără pilot.

07:35 - Rusia îşi măreşte exporturile de petrol prin intermediul principalului său port estic Kozmino cu aproximativ o cincime, cu scopul de a satisface cererea în creştere din partea cumpărătorilor asiatici şi a compensa impactul sancţiunilor Uniunii Europene.

07:08 - În Rusia, paginile comemorative pentru cei uciși în Ucraina sunt înlăturate din presă, deoarece o instanță a considerat că aceste date sunt secrete de stat.

06:50 - Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a raportat 9.394 de victime civile în Ucraina, de la debutul invaziei, dintre care peste 4.200 de morţi.

06:38 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că urmează ”cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie.

06:22 - Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că nu există nicio justificare pentru "dispreţul brutal" al Rusiei faţă de dreptul internaţional atunci când a lansat invazia în Ucraina.

"Atacul asupra Ucrainei a fost o mare greşeală din partea Rusiei şi o încălcare obiectivă a tuturor regulilor dreptului internaţional şi a tot ceea ce ne permite să trăim împreună în pace în Europa", a declarat Merkel.

06:13 - În Donețk a început „procesul” împotriva cetățenilor britanici Sean Piner și Andrew Hill, precum și a marocanului Brahim Saadoun, care au luptat pentru Ucraina. Aceștia sunt acuzați de „săvârșirea de infracțiuni care vizează sechestrarea și menținerea puterii”.

06:09 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că mai mult de 31.000 de militari ruşi au murit deja în Ucraina de la începutul conflictului. ”Apărarea absolut eroică a Donbasului continuă”, a transmis preşedintele.

05:57 - Zeci de detectoare de radiaţii din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiaţii pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că măsurătorile pe care le transmit acum detectoarele indică niveluri de radiaţii care sunt în concordanţă cu cele măsurate înainte de conflict. 

05:45 - Zelenski afirmă că se lucrează activ pentru a strânge fonduri pentru a susţine armata şi pentru a reconstrui Ucraina după ostilităţi. 

”În teritoriile care sunt deja dezocupate, restabilim electricitatea, gazul, alimentarea cu apă, comunicaţiile. Nu este uşor, dar o facem. Bineînţeles, mai sunt multe de făcut”, a mai declarat Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇