Risc de epidemie de holeră în Mariupol, din cauza apei infestate de gunoaie și cadavre

Risc de epidemie de holeră în Mariupol, din cauza apei infestate de gunoaie și cadavre

Un consilier al primarului orașului portuar Mariupol a declarat marți că apa potabilă a fost contaminată de gunoaie și cadavre în descompunere după luni de asediu și atrage atenția cu privire la o posibilă epidemie de holeră în orașul ocupat de ruși.

Mariupol, orașul ucrainean bombardat fără încetare și asediat de forțele rusești timp de luni de zile, s-ar putea confrunta cu o epidemie mortală de holeră, au avertizat oficialii locali citați de NBC News.

Un consilier al primarului orașului portuar ocupat a declarat marți că apa potabilă a fost contaminată de gunoaie și cadavre în descompunere, crescând riscul unei epidemii de holeră.

ADVERTISING

"Informaţia nu vine doar de la noi acum, ci și din interiorul orașului", a declarat Petro Andriușcenko la televiziunea ucraineană.

El a adăugat că oficialii orașului au primit informații potrivit cărora un oraș rusesc din apropiere, aflat peste graniță, pregătește unități de boli infecțioase, în cazul unei epidemii de holeră care ar putea afecta trupele rusești din Mariupol.

"Deci, într-adevăr, această amenințare nu este recunoscută doar de Organizația Mondială a Sănătății și de noi, ci și de ocupanți", a spus el.

ADVERTISING

Într-un alt interviu televizat marți, Andriușcenko a declarat că autoritățile ruse care controlează Mariupol au închis efectiv orașul și au introdus o carantină autoimpusă.

"Situația este cu adevărat destul de periculoasă", a spus el, adăugând că speră că rușii vor permite intrarea în oraș a experților epidemiologici, ucraineni sau internaționali, pentru a ajuta la controlul situației de acolo.

NBC News precizează că nu a putut confirma în mod independent afirmațiile lui Andriușcenko.

Acestea au venit după ce consiliul municipal din Mariupol a avertizat săptămâna trecută că portul de la Marea Azov este în pragul unei creșteri a numărului de boli infecțioase. Oficialul a declarat săptămâna aceasta că orașul "se îneacă literalmente în gunoaie și ape uzate", deoarece sistemele sale centrale de alimentare cu apă și de canalizare au fost oprite. Căldura de vară a grăbit descompunerea a mii de cadavre aflate sub dărâmături, ceea ce a agravat problema, a spus acesta.

ADVERTISING

Vineri, consiliul l-a citat pe primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, care a declarat că zeci de mii de oameni din orașul devastat ar putea muri de dizenterie și holeră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇