Problema apei potabile în Mariupol a atins un nivel critic. La robinete nu mai curge, astfel că oamenii primesc doar o dată la două zile de la ruși și pentru asta trebuie să facă cerere și să stea la coadă.
După două luni de bombardamente intense, pagubele din Mariupol au fost atât de grave încât majoritatea serviciilor de bază, cum ar fi electricitatea, gazul și apa curentă nu au fost încă restabilite de autoritățile locale susținute de Rusia, scrie CNN.
"Cantitatea de apă era mică înainte, dar acum nu mai este deloc. Este necesar să vă înregistrați și să stați la coadă pentru a primi apă potabilă”, a spus Petro Andrushenko, consilier al primarului din Mariupol.
Andrushenko, care nu se află în Mariupol, a susținut că apa furnizată de autoritățile ruse este de o calitate îndoielnică, astfel că trebuie fiartă și apoi răcită pentru a fi băută. Problema este însă că oamenii nu au nici gaze.
„Fără fierbere, nu poate fi consumată deloc și nu există gaze. Singurul loc unde poate fi fiartă este un foc făcut afară. Unii oamenii o folosesc așa cum este, dar reprezintă o amenințare pentru sănătatea lor", a precizat el.
Totodată, Andrushenko și-a repetat avertismentele cu privire la epidemii din cauza nivelului ridicat de gunoi de pe străzi și a numărului de cadavre îngropate în morminte puțin adânci din tot orașul.
„Este greu de spus ce fel de epidemie. Ne așteptăm la holeră sau la orice epidemie virală. Ca urmare a unor condiții de trai insalubre, acest lucru se poate întâmpla. Cel mai rău lucru este că până și dizenteria, în condițiile actuale cu un sistem medical disfuncțional, lipsa medicamentelor și a vaccinurilor, poate ucide zeci de mii de oameni”, a subliniat Andrushenko.
Până acum nu au existat raportări confirmate de dizenterie sau alte boli transmisibile în Mariupol.