Ucraina n-o iartă pe Merkel: A ştiut tot timpul că Putin pregătea un război

Ucraina n-o iartă pe Merkel: A ştiut tot timpul că Putin pregătea un război
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Kievul s-a arătat miercuri puţin convins de explicaţiile fostului cancelar Angela Merkel, care şi-a apărat politica de apropiere faţă de Rusia.

Angela Merkel, care s-a retras din politică după ce a condus timp de 16 ani prima economie europeană, a declarat că „nu are de ce să se scuze” pentru că a mizat pe diplomaţie şi comerţ, cu scopul de a încerca să evite un război în Ucraina.

Un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, i-a reproşat miercuri fostului cancelar faptul că a susţinut planul gazoductului controversat Nord Stream 2, menit să transporte gaze naturale ruseşti în Europa prin Germania.

ADVERTISING

„Dacă cancelarul a ştiut întotdeauna că Rusia pregătea un război şi că obiectivul lui Putin este să distrugă UE, atunci de ce să construiască Nord Stream 2?”, atacă el pe Twitter.

Podoliak o acuză pe Merkel de faptul că a favorizat dependenţa europeană de gaze naturale ruseşti.

Angela Merkel a dat asigurări, marţi, că a fost conştientă, de ani de zile, de ameninţarea reprezentată de către preşedintele rus Vladimir Putin la adresa securităţii europene, dar că era în interesul Germaniei „să găsească un modus videndi cu Rusia”.

ADVERTISING

„Sunt mulţumită că nu am a-mi reproşa că nu am încercat suficient să împiedic războiul”, şi-a apărat ea bilanţul diplomatic al relaţiilor Guvernului său cu Rusia.

Fostul cancelar şi-a făcut reapariţia, pentru prima oară de când a plecat de la putere, în urmă cu şase luni, ca invitată de onoare la un teatru din Berlin.

În pofida multor comentatori germani care, de la începutul Războiului rus din Ucraina, acuză politica de „conciliere” a Berlinului faţă de Moscova, fosta şefă a Guvernului german a respins toate criticile care o vizează.

ADVERTISING

„Nu-mi fac niciun reproş”, a rezumat ea.

Ea şi-a apărat alegerea de a privilegia dialogul cu marele vecin, „a doua putere nucleară din lume”, la fel cum a făcut și Franța.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇